Delta i vår store adventskalender og vinn flotte premier!
Kategori
Type
Merke
Pris fra-til
Slektsbok

Slektsbok

Lag en flott slektsbok full av bilder og minner

 • Mange formater å velge mellom
 • Personlig design
 • Effektlakk for de fleste formater
fra 89,-

Lag slektsboka som en flott fotobok

Uansett om du har slektsforsket deg tilbake til middelalderen, eller bare har oversikt tilbake til tippoldeforeldrene, vil en slektsbok være en flott gave til deg selv – og ikke minst til barn, barnebarn og alle som kommer etter deg.

Slektsboka vil jo samle historien om familiens forfedre på en vakker og lesverdig måte, og hjelpe nye generasjoner til å forstå hvem både besteforeldrene og dem selv var og er.

Bør du lage en stor eller liten slektsbok

I vårt gratis fotobokprogram kan du lage boka i alt fra pocket- til coffeetable-format, både stående og liggende. Hvilken størrelse du bør velge til din slektsbok, avhenger både av dine personlige preferanser og – ikke minst – hvor mye informasjon og bilder du sitter på.

Har du virkelig kommet langt i slektsforskningen, vil et stort format og mange sider trolig være nødvendig for å få plass til alle navnene, stedene og historiene – for ikke å snakke om slektstreet. Store boksider vil også sikre at de gamle bildene kommer til sin rett. Formatet Stor er vår bestselger, og anbefalt som et utgangspunkt.

Hvis du derimot mangler både slektsledd og et godt bildetilfang, blir du kanskje mer fornøyd hvis du lager slektsboka i mindre format. Du kan eventuelt lage egne minnebøker om de aller nærmeste og kjæreste slektningene, hvor bildeutvalget er større.

Hva bør slektsboka inneholde?

At en slektsbok bør inneholde navnene og bildene til familiens forfedre, sier seg selv. For virkelig å gjøre den til en bok som hele familien elsker å bla og lese i, bør du imidlertid legge inn mer. Her er noen tips til innholdet:

 • Fortell historien om de forskjellige personene. Hvem var de? Hvor bodde de, og hva jobbet de med? Hvis du selv husker dem, eller husker å ha blitt fortalt om dem av andre, er det fine historier å ta med. Jo mer du skriver om menneskene, jo mer levende vil de bli når du og andre skal lese i boka senere.
 • Bilder av personene bør selvfølgelig også med. Utvalget blir selvfølgelig dårligere jo lenger bakover i tid boka kommer, men kanskje er du heldig og finner gamle bryllups- eller konfirmasjonsbilder også fra riktig gamle dager. Fotografier av stedene forfedrene bodde, er også flott å ta med. Hvor mye tekst du skriver om hvert bilde, avgjør du selv. Noen liker å legge all teksten i boka som bildetekster, mens andre er fornøyde med å skrive navnet på personen og kanskje et årstall.
 • Ta bilder av dokumentene du har funnet, enten du har funnet dem gjennom slektsgranskingen eller da du ryddet arkivskuffen i huset til foreldrene dine. Dåpsattester, vielsesattester, skjøter, reisedokumenter og brev kan alle være med på å gi krydder til fortellingen.

Slik bruker du analoge bilder og dokumenter i en fotobok

De fleste bildene og dokumentene i en slektsbok vil naturligvis være analoge. Bildene er tatt med gammeldags kamera, og dokumentene er gjerne sammenbrettede papirark. Du kan likevel bruke dem.

Skann dem på en vanlig skanner – det kommunale biblioteket har som regel en du kan låne – eller ta bilde av dem med mobiltelefonen. Hvis du velger det sistnevnte, hjelper appen Google Fotoskanner deg til få bedre kvalitet.

Overfør alle bildene til en mappe på datamaskinen, slik at det blir enkelt å finne dem når du går i gang med å lage selve fotoboka.

Slik lager du slektsboka

Når bildene og dokumentene er samlet, er selve slektsboka enkel å lage.

 • Last ned det gratis programmet CEWE FOTOVERDEN.
 • Velg CEWE FOTOBOK og deretter den størrelsen du vil ha på boka.
 • Design sidene fritt, eller bruk en av de ferdigdefinerte malene som utgangspunkt. Sett inn bildene og dokumentene du vil ha med på sidene, og skriv tekstene. Hvis du allerede har ferdige tekster, kan du lime dem rett inn.
 • Programmet gir utallige muligheter til å legge inn blant annet rammer og bakgrunner. Du kan også velge blant en rekke skrifttyper og -størrelser.
 • Hvis du ikke blir ferdig på én kveld, lagrer du arbeidet og fortsetter en annen dag.
 • Se nøye gjennom boka når du er ferdig. Bruk forhåndsvisningsfunksjonen for å se at dokumentene og de skannede bildene er skarpe. Selv om fotoprogrammet vårt kan gjøre mye med kontraster og farger, kan det ikke trylle så uskarpe bilder blir skarpe.
 • Når du er fornøyd, legger du boka i handlekurven og gjennomfører bestillingen.

Lykke til med slektsforskningen, og med slektsboka!