Prosjektet - "Årsbilder"

av Jeanette Bekkevold

Prosjektet

Prosjektet mitt startet ganske tilfeldig. For noen år siden drev jeg en nettbutikk med barneklær, i tillegg til fotograffirmaet mitt. Jeg trengte bilder av produktene og brukte ofte egne barn som fotomodeller, det var enkelt og greit. Det var slik det første bildet ble til i 2014, da var tvillingguttene mine to år og datteren min ti måneder. Jeg ble så fornøyd med bildene og kom på at det hadde vært gøy å ta bilder av dem på samme sted året etter. Slik ble det en tradisjon! Bildene tar vi et sted i nærheten av der vi bor, slik at det er lett å reise dit en dag været er bra og barna er i riktig humør. I starten satt de på en kasse, men etterhvert vokste de ut av den, så nå fotograferer jeg dem stående. Barna syns det er veldig gøy å ta årsbilde hver høst, vi gjør noe morsomt ut av det, så enten går vi en tur i skogen etterpå eller vi klatrer i et veldig kult klartetre like ved. Så kjøper vi en is, det er viktig!

Å ta årsbilder er en morsom måte å bevare minnene på, samtidig som man kan se på bildene at barna vokser. Mange foreldre tar hundrevis av bilder av barna i løpet av året. Med mobilen i lomma er kameraet alltid med, det er lett å forevige gode minner. Ulempen er at fine bilder ofte drukner i mengden. Ved å ta et bilde av barna på omtrent samme tid hvert år, kan man etterhvert sette sammen morsom serie der man kan se utviklingen!

Jeg passer på å fotografere med samme objektiv, i cirka samme vinkel og at barna står i samme rekkefølge hvert år. Antrekket deres planlegges litt i forveien, det skal være hverdagsklær, men jeg passer på å både matche litt og variere fra året før. Jeg unngår klær med store logoer eller skrift, det virker distraherende. Til slutt samler jeg alle bildene i en mappe på dataen som heter «Årsbilder» og samler bildene i undermapper med årstall. På den måten har jeg full kontroll på bildene og kan finne dem frem når som helst. Planen min er å fortsette med dette så lenge ungene gidder, jeg ser for meg at dette kan bli en veldig fin fotobok etterhvert!

© Jeanette Bækkevold

© Jeanette Bækkevold

© Jeanette Bækkevold

© Jeanette Bækkevold

© Jeanette Bækkevold

© Jeanette Bækkevold

© Jeanette Bækkevold

Jeanette Bækkevold

Jeg heter Jeanette Bækkevold, er 41 år og driver eget fotofirma. Bor i Lillestrøm kommune og fotograferer blant annet interiør for magasiner, reklamefoto og mennesker.

Se flere av bildene til Jeanette på hjemmesiden hennes eller på Instagram.