Prosjektet - "ROCK Godøya"

av Ivan Holmedal

Prosjektet

Når jeg går utover på berga, føler på kraften fra bølgene som strekker seg mot meg, da lever jeg litt ekstra. Med kamera i ene hånden og stativet i andre, ser jeg etter former både i store og små perspektiv. Jakter på noe jeg ikke har oppdaget enda. Der er så mye å se at en nesten blir blind. Jeg kan ikke gå så altfor langt, holde meg innenfor et begrenset område for å holde fokus. Kontrasten mellom det harde fjellet og havet er spennende. Det er og som jeg kan føle kraften. Den gir meg energi. Påfyll. Jeg er i sonen, ja der ting flyter og man handler etter magefølelsen.

Jeg vokste opp på Godøya utenfor Ålesund. Øya har både strender, fjære og berg. Det er nede ved sjøen jeg trives best. Opp gjennom årene, siste 10-15 iallfall, har jeg fotografert stein og berg på øya. Det har etterhvert samlet seg en del bilder, noen tusen har det blitt. For et par år siden gikk jeg gjennom alle og tenkte at dette kan bli et prosjekt med et mer definert mål, og det fikk til slutt navnet «ROCK Godøya». Det har ført til to salgsutstillinger på et naust nede i fjæra, der bildene blir hengt opp ute på veggen. Jeg ordner alt selv.  Neste delmål er å lage en «zinebok» med noen av bildene der alle eksemplarene blir unike. Går også med tanker om en serie bilder fotografert med film, da mellomformat (120 film).

Jeg ønsker å vise både detaljer i berg, former og med utsikt mot havet. Fra en øy har man alltid utsikta, det er for meg naturlig å vise begge perspektiv. Liker å fotografere i overskyet vær, for å få frem nyansene i berget, blå himmel blir litt kjedelig og for «pent». Har fotografert med forskjellig type optikk, slik at noen bilder er fotografert med 135mm, 35mm og 24mm. Der er det ingen fasit. 

Prosjekt har ofte noen begrensninger, det kan være lurt å ha noen for å holde formen. Begrensningene hos meg er ikke i utstyret, men komposisjonen. Ønsker at det skal være en rød tråd der. Jeg har brukt mye forskjellig utstyr og kameramodeller til bildene. Jeg er ikke en person som er tro mot ett merke. De nyeste bildene er fotografert med Sony A7RIV og Fuji X100V.

Et prosjekt kan være så mangt, men jeg tror det er viktig at man velger prosjekt som man føler noe for. Det kan være så enkelt at du liker veldig godt å fotografere en type motiv. Eller et sted du liker å være. Følg magefølelsen.

© Ivan Holmedal

© Ivan Holmedal

© Ivan Holmedal

© Ivan Holmedal

© Ivan Holmedal

© Ivan Holmedal

© Ivan Holmedal

© Ivan Holmedal

© Ivan Holmedal

© Ivan Holmedal

Ivan Holmedal

Jeg begynte å fotografere i tenårene med mitt fars gamle 135 format Nikon kamera. Det kameraet har jeg enda, og bruker fortsatt film til noen portretter og personlige prosjekter. Det er noe med bilder fotografert på film, gir en spesiell følelse og "look"! Jeg er en fotograf som er ute etter ærlighet i bildene mine, og få frem personlighet i portrettene er noe jeg synes er viktig og streber etter. Jeg liker ikke å pynte mye og manipulere portrettene jeg fotograferer, da jeg synes det er mye skjønnhet i det dokumentariske.

Se flere av bildene til Ivan på hjemmesiden hans eller på Instagram.