Guide

Fototilbehør

Skreddersy fotograferingen med tilbehør
Det rette tilbehøret kan gjøre fotograferingen og filmingen bedre, rett og slett. Det kan være ting som gjør fotograferingen/filmingen bedre rent praktisk, som remmer, ryggsekker osv. men også ting som har en effekt på selve sluttresultatet som filtre, mikrofoner osv. I fotoverdenen er det et regelrett hav av tilbehør for alle mulige slags oppgaver, men det er likevel noen essensielle kategorier som er verdt å nevne og passer alle fotografer og videografer.

Oppbevaring

Ta vare på utstyret ditt

Oppbevaring

En god rem og en god sekk eller oppbevaringsløsning er noe nesten alle har og det er verdt å velge bevisst. Måten du velger å bære kamerautstyret på er selvsagt individuelt og heldigvis er det såpass mange løsninger velge blant at man kan skreddersy som man vil. Ønsker man en bæreløsning man skal bruke hele dagen er kanskje en ryggsekk den beste løsningen, men for hverdagsbruk er kanskje en skulderveske et bedre valg. Og når utstyret ikke er i bruk kan det være fint å ha det i en låsbar koffert e.l.

Se all oppbevaring

Utvalgt oppbevaring:

Filter

"Rediger" bildene dine før Photoshop

Filter

Filter er en fantastisk måte å sprite opp fotograferingen på, i tillegg til å beskytte objektivene dine. Først og fremst bruker man filtre for å endre bildet på en spesifikk måte, enten det er for å gjøre alt mørkere så man kan bruke lange lukkertider midt på dagen eller for å sprite opp kontrasten med et polariseringsfilter. Man kan stort sett skille mellom to typer filter, de man kan skru rett på objektivet og de man setter i en holder som sitter på objektivet. Man finner filtre for flere bruksområder i begge kategorier, men det er uten tvil filtre som sitter på en holder som byr på flest kreative muligheter. Filtre kan stort sett deles inn i disse hovedkategoriene:

  1. UV-filter - i hovedsak ment for analoge kameraer og brukes stort sett som beskyttelsesfilter på digitale kameraer.
  2. Beskyttelsesfilter - filtre uten effekt som er ment for beskyttelse av objektivet.
  3. ND-filter - filtre som gjør bildet mørkere. Finnes i graderte og ugraderte varianter.
  4. Polariseringsfilter - fjerner refleksjoner i f.eks. vann og vinduer og øker kontrasten i bildet.

Se alle filtre

Utvalgte filter:

Lyd

God lyd er essensielt når man filmer

God lyd når du filmer

I dagens kameraer som ofte er like gode på filming som vanlige stillbilder er en mikrofon noe det er verdt å se på. God lyd kan gjøre forskjellen på en god og en dårlig video, så om man filmer eller vlogger bør man absolutt vurdere å inkludere en god mikrofon i baggen. Man kan grovt skille mellom noen hovedtyper mikrofoner for vanlig bruk:

  1. Shotgun - retningsstyrt mikrofon som tar opp lyd i retningen den peker på.
  2. Stereo - tar opp lyd overalt og ikke bare foran kameraet.
  3. Lavalier - trådløs mikrofon, ofte kalt en mygg. Brukes ofte når man vil gjør mikrofonen “usynlig”.

Mange kameraer har inngang for hodetelefoner rett i kameraet så man kan høre lyden skikkelig mens man tar opp. Om kameraet ikke har det finnes det f.eks. opptakere man kan omgå “problemet” med.

Se alle lydprodukter

Utvalgte lydprodukter:

Utvalgte tilbehørskategorier

Skreddersy utstyret ditt akkurat sånn du vil ha det