DET EVIGENDRENDE MOTIVET

SJØLANDSKAP

Sjølandskap er et fantastisk flott motiv som aldri blir kjedelig. Landskapet du tar bilde av i dag er sannsynligvis ikke det samme i morgen, og det kan være relativt dramatiske endringer avhengig av vær og vind. Motivet som aldri slutter å gi rett og slett!

Her har vi samlet noen veldig enkle tips og triks til fotograferingen, samt anbefalinger på utstyr som kan gjøre det enklere/morsommere å fotografere dette fantastiske motivet.

1. Golden Hour

Landskapsfotografer snakker ofte om «Golden Hour», eller den «gyldne timen», og med god grunn. Timeaspektet er noe flytende, men «golden hour» refererer til tiden rett etter soloppgang og tiden rett før solnedgang. I disse periodene er det et fantastisk lys det er utrolig vanskelig å replikere uten å gå via et redigeringsprogram. I landskapssituasjoner gir dette bilder med mykt og jevnt lys som er jevnt belyst, og gir ikke de vanlige harde skyggende man ofte får om man tar bilder midt på dagen i solskinn.

Når «Golder Hour» finner sted skifter selvsagt gjennom året, men det finnes dedikerte apper som gir deg oppdaterte tider dag-for-dag så man kan planlegge enklere.

2. Dynamikken i havet -
lang/kort lukkertid

Når du tar bilder av havet spiller lukkertiden er essensiell rolle da havet er i mer eller mindre konstant bevegelse. Kort lukker tid (høyt tall etter 1/) fryser bevegelser og lang lukker tid (lavt tall etter 1/, eller over 1 sekund) gir slørete og drømmeaktig effekt på vannet. Her er det veldig morsomt å prøve seg frem og se de forskjellige effektene. Merk at hvis man vil ha slørete vann og bruke lange lukkertider må man bruke stativ.

Innstillingseksempler:

  • Slørete vann: 30 sekunder

    (lengre lukkertid kan gjøres enkelt med «Bulb»-funksjonen i kameraet + fjernkontroll).

  • Dynamisk vann: 1-2 sekunder

    Dette gir lett slørete vann om det er mye bevegelse og fanger opp dynamikken i havet.

  • Dramatisk vann: 1/1000 sekunder

    Dette fryser bevegelsene i vannet og kan gi relativt dramatiske resultater.

3. Komponering - hva man ser i bildet

Et godt tips for å lage dybde i bildene av havet er å ha med forgrunn i bildet. En god forgrunn legger man kanskje ikke helt merke til med en gang, men gir en dimensjon som trekker blikket inn i bildet. Bruk gjerne elementer som steiner o.l. i forgrunnen og eksperimenter med lukkertiden etter at du har funnet komposisjonen du vil bruke. Man kan selvsagt også ta nydelige bilder av havet uten å tenke på forgrunnen, men se da gjerne etter linjer e.l. for å gi bildene en ekstra snert.

NB: De viktigste man bør sørge for i et landskapsbilde er å sørge for at horisonten er rett. Med mindre det er for å skape en bevisst effekt selvsagt.

4. Refleksjoner

Når havet er rolig og stille er det perfekt å se etter refleksjoner. De aller klareste refleksjonene er naturlig nok lettere i en innsjø, men man kan få ganske dramatiske og flotte refleksjoner av himmelen f.eks. i rolig hav. Bruker man et polariseringsfilter vil det gi fargene et lite dytt og reduserer gjennskinnseffekten.

5. Bølger

Å ta bilder av kun bølger er rett og slett fantatisk gøy. Ingen bilder blir like og man kan fange havet på spektakulære måter. Her bruker man gjerne et godt zoom-objektiv og korte lukkertider i kameraet for å komme tett på, og samtidig fryse bevegelsene. Man kan også ta det et nivå videre og sørge for en vanntetting av kameraet så man kan være i bølgene mens man tar bilder av dem. Vanntetting finnes i flere kompakt- og action-kameraer, men det er også selvsagt mulig med systemkameraer i form av et undervannshus eller en vanntett poseløsning.

Utstyret

Optikk

Når det kommer til optikk er det ofte vanlig å bruke vidvinkel til denne typen landskap. Kompaktkameraene vi selger har som oftest også god vidvinkel. Typisk vil brennvidden ligge et sted mellom 16mm og 24mm. Når man tar bilder av bare bølger har man gjerne zoom så man kan stå på avstand, gjerne fra 150mm og oppover.

Filter

Filter regnes ofte som essensielt for alle typer landskap og kan enkelt forklares som solbriller for kameraet med forskjellige effekter. Den vanligste typen å bruke er et ND-filter. ND-filtre gjør bildene mørkere, enten i en graderinger eller hele bildet. Dette gjør det enklere å kontrollere at lyset blir jevnt over hele bildet (gradert ND) eller gjør det mulig å få slørete vann midt i solsteika (ND som dekker hele bilder som f.eks. LEE Big Stopper).

Stativ

Vil man ha slørete vann og bruke lange eksponeringer er man nødt til å bruke stativ. Når kameraet står over flere sekunder og tar inn lys vil små vibrasjoner gjøre bildet uskarpt. De fleste stativ har også et innebygget vater så man enkelt sørger for at horisonten blir rett.

Drone

Dronebilder av sjølandskap er rett og slett nydelig. Nå som droner er allemannseie er det enklere enn aldri før og oppnåelig for de aller fleste som vil prøve seg. Som alltid når man flyr er det viktig å undersøke reglement og sikkerhet. Kanskje hekker det en sjelden fugl i nærheten?

Side av 2