Artikkel - Inspirasjon

Teksturer finner man overalt og er en evig kilde til bilder, når som helst på året. Enkelt fortalt er teksturer detaljer som visuelt beskriver hvordan noe føles og det kan være fantastisk morsomt å knipse bilder av. Utstyrsmessig kreves det ikke noe spesialutstyr og man kan gjøre det med omtrent hva som helst man kan ta bilder med. Nøkkelen er å være litt obs på det, så tenk litt på tekstur og se rundt deg; Det tar garantert ikke lang tid før du har funnet et fint motiv!

Skyggemønster

Bruk en heklet duk eller andre gjenstander som kaster interessante mønster i bildene. Gjort bevisst kan det nesten se ut som om man er malt eller tatovert med lys. Et annet tips er å lage «skyggemasker» der skyggen fra hendene, eller andre ting, kastet på ansiktet til motivet. Spesielt godt egnet til portrettbilder for å gi det lille ekstra.

Chiaroscuro

Chiaroscuro handler om bruken av kontrasten mellom lyset og mørket. Innen fotografering brukes dette ofte i portretter og gir en mer tredimensjonal følelse. Da har man typisk et lys på siden av motivet som gjør at den ene siden av ansiktet er lyst opp, mens den andre er i skyggen. Dette kalles ofte også «Rembrandt-lys», men ble ofte brukt i portretter av andre store Renessanse-kunstnere også.

Perspektiv og former

Bruk perspektiv og komposisjon til å lage interessante skyggeeffekter. Å ta bilder rett ovenfra gjør det ofte enklere å se hvordan perspektivet kan påvirke skyggen til motivet.

Sollys

Den «verste» tiden fotomessig kan gjerne sies å være midt på dagen i hardt sollys. Det er ikke tilfelle når man jakter skygger! Det harde lyset gjør det enkelt å finne og bruke skygger i bildene. Sent på dagen når sola er lav kastes det lange skygger. Det kan gi interessante effekter i f.eks. trær og andre «slanke» gjenstander.

Svart-hvitt

Et bilde med høy kontrast og mye skygger gjør seg omtrent alltid i svart-hvitt. Mangelen på farger gjør skyggespillet ofte enda mer tydelig og gir mye dramatikk i bildet.