Artikkel - Inspirasjon

Når man er lei av å «bare trykke på knappen» for å ta et bilde kan det være interessant å se i litt alternative retninger. Om man prøver å lage noe surrealistisk krever det ofte litt jobb i forkant av bildet og eventuelt også en del, eller litt, etterarbeid. La din indre Salvador Dalí komme frem og lag noe skikkelig annerledes! Her har vi samlet noen inspirerende tips til neste prosjekt.

"Inception"-landskap

Lek med forvridde perspektiver. Når man ser på et bilde med et perspektiv som ikke gir mening kan det nesten gi en ubehagelig følelse. Men mer enn noe blir man ofte nesten litt bergtatt av hvordan det ser ut og det er ganske enkelt å gjøre dette selv også. Man trenger igrunn ikke å gjøre noe mer enn å snu bildet opp ned for å gi det en surrealistisk effekt, men her kan man virkelig leke seg. Filmen «Inception» er en åpenbar, god inspirasjonskilde.

Gjør noen usynlig!

Om man fjernet «mennesket» fra klærne og lar klærne bli igjen har man et skikkelig surrealistisk og morsomt bilde. Enkelt fortalt kan man ta to bilder, ett der subjektet er med og ett uten. Så kan du rett og slett «viske» bort personen så man bare har klærne igjen. Bruk gjerne en oppkneppet jakke e.l. så slipper man å tenke på innsiden av klærne.

Flytende mennesker

Mennesker kan som kjent ikke fly på egenhånd, så når man ser et bilde av noen som ser ut som de flyr eller flyter er det alltid litt surrealistisk. Om man ikke vil manipulere inn mennesker som flyter over en bygning f.eks. kan man gjøre det rett i kameraet med litt god timing. Få rett og slett noen til å hoppe og ta et bilde. Pass på hvordan håret ser ut, det kan ofte ødelegge illusjonen om man kan se at det beveger seg ifm. hoppet.

Om man bruker en blits med en «snoot» eller en lommelykt med fokusert stråle som i eksempelbildet kan det nesten se ut som om man blir bortført av romvesener!

Falsk perspektiv

Igjen er perspektiv en god måte å lage surrealistiske bilder på. Hold en kjærlighetpinne opp til månen og lag utenomjordisk godteri f.eks. Eller, en evig klassiker, bruk deg selv og lat som om du «holder» sola. Eller hva med å finne frem en dinosaurleke, plassere den i forgrunnen, deg selv i bakgrunnen slik at det ser ut som en diger dinosaur er jakter på deg. Når man først begynner å tenke litt på denne effekten er det ofte enkelt å finne nye motiv og idéer. Denne teknikken kalles falskt perspektiv og er mye brukt i film f.eks. Ringenes Herre er et godt eksempel der dette blir brukt meget effektivt.

Bruk hodet!

Dette er en nesten en liten klassiker og det finnes til og med firmaer som lager slike bilder av kjæledyret ditt! Og ikke uten grunn, et dyrehode på en menneskekropp er kan bli utrolig stilig visuelt og blir definitivt et blikkfang. Og det er ikke så all verdens vanskelig å få til om man har to bilder av god kvalitet. Ta et fint bilde av hunden din og finn et stock-bilde av en dresskledd person f.eks. Og ikke minst, print bildet om du blir fornøyd. Et lerret er et perfekt medium å trykke slike bilder på!