Lysmaling

Finn frem den klassiske kunstneren i deg

Artikkel - Inspirasjon

Finn frem den tradisjonelle kunstneren i deg og mal med lys! Lysmaling er utrolig gøy og grenseløst kreativt. I bunn og grunn går det ut på å sette kameraet til å ta et bilde med lang lukkertid og bruke en lyskilde for å "male" mens kameraet tar inn lyset. Det finnes nesten ingen grenser for hva man kan gjøre og det er enkelt å få til med alle kameraer der du kan stille inn lukkertiden. Her har vi noen inspirerende idéer til hva du kan gjøre med lysmaling. Så finn frem kamera, lommelykt og kanaliser din indre Caravaggio!

Husk fjernutløser og stativ!

Sett sammen flere bilder

En kul måte å bruke bilder med lysmaling på er å legge dem over andre bilder. Det kan f.eks. virkelig sprite opp et portrettbilde, eller et landskapsbilde for den saks skyld. En viktig ting å tenke på for å gjøre det enkelt for deg selv er at bilde med lysmaling bør ha en svart/mørk bakgrunn. Da kan man enkelt legge det over bildet du vil bruke det i og endre lagovergangen i Photoshop. Da velger man «raster» og vipps så er bakgrunnen borte og du kan flytte på lyset til der du vil ha det.

Om du får med en kant fra bildet du legger over er det enkelt å viske ut dette. Det kan du også gjøre om du vil fjerne noe av lyset fra et ansikt e.l. også. 

Skriv eller tegn noe i lys

Skriv noe morsomt eller tegn noe i lys! Her er det jo bare fantasien som setter grenser; Tegn noen lysblomster i et landskap, skriv en fin beskjed til noen du er glad i eller lag en regnbue! Her er det en fordel om fjernutløseren kan låses så du kan bruke «Bulb»-modusen i kameraet. Da tar kameraet inn lys så lenge knappen er inne og du rekker å tegne/skrive alt du vil. Om du ikke har mulighet for det og må bruke maks lukkertid i kameraet (som regel 30 sekunder) kan du bruke tipset over og sette det sammen i etterkant.

Stålull

En klassiker. Finn frem en visp (av metall), litt stålull og en tråd så har du det du trenger. Når du tenner på stålullen og svinger det rundt spruter det gnister overalt og du får en skikkelig stilig «ring of fire»-effekt. Det sier seg selv at dette ikke bør gjøres hvor som helst med tanke på brannfare så vårt tips er å gjøre dette på en strand f.eks. Ha på deg svarte klær så du ikke blir så synlig i selve bildet og gjør gjerne klærne litt våte om du vil være helt sikker. Gjøres på eget ansvar!

Lag regnbuer

Mange LED-lamper med RGB (gjør at du kan endre fargen på lyset til massevis av forskjellige farger) har en syklus-modus som gjør at den veksler mellom mange farger i «loop». Når man f.eks. går forbi kameraet mens det tar inn lys og denne modusen er på får man en fin regnbuestrek. Så vær kreativ med hvor du gjør det, og du kan få utrolig flotte bilder. Alle elsker jo regnbuer!

Lag abstrakt lyskunst!

Det kanskje aller enkleste man kan gjøre med lysmaling er å lage noe abstrakt. Da kan du rett og slett bare slå deg løs med hvordan du maler med lyset og se hvordan det blir. Og ingen av bildene blir like! Prøv med en lampe med forskjellig farge i hver hånd f.eks. Her kan du også bare ta deg en tur ut et sted det er mye lys, sette kameraet på en lengre lukkertid og bevege kameraet mens det tar inn lys. Da trenger du hverken stativ eller fjernutløser! Prøv gjerne og kombinere flere bilder samtidig så du får et skikkelig spill i farger og lysmønster.