Ta bilder i hagen

Oppdag nye verdener, rett på utsiden av døra!

Artikkel - Inspirasjon

Oppdag nye verdener rett utenfor døra, bokstavelig talt! I hagen finnes det et hav av fotomotiv og du kan bryne deg på flere forskjellige typer fotografering. Det er insekter, blomster, planter og fugleliv for å nevne noe. Det fine med å fotografere i hagen er at for det første er det null stress å komme seg dit og du kan bruke all tid du vil på å utforske og eksperimentere med fotograferingen. Og hvem vet, kanskje du får tatt såpass med bilder at du kan lage en CEWE FOTOBOK fra din egen hage? Det kan fort bli en fin-fin gave til noen!

I hagen finner du fotomotiver overalt og det overraskende mange forskjellige typer bilder du kan ta uten å gå utenfor gjerdet engang. Yrende insektliv, blomster og planter, interessante teksturer og detaljer. Lista er lang, og det er en ypperlig måte å utfordre seg selv og utvikle fotografen i deg. I hagen kan du ta deg akkurat den tiden du trenger til å utforske, finne nye perspektiv og være kreativ når du tar bilder.

Blomstene og biene

Lyden av flittige bier og lukten av blomster er synonymt med hager og er fin-fine fotomotiv (når vi sier blomster og bier inkluderer det selvsagt alt som kryper og blomster i hagen). Blomster og pollinerende insekter er spesielt gode i kombinasjon rett og slett fordi insektet sitter noenlunde stille når de er på en blomst og da er de enklere å ta bilder av. Ser man en blomst med mye pollen kan man følge med på den så du er klar med én gang insektet setter seg. Og har man litt flaks og et raskt kamera som kan ta seriebilder får man kanskje til og med insektet i fokus mens det går inn for landing, og det blir fort et veldig fint bilde.

Tidlig om morgenen er et ekstra godt tips om du vil ta fine bilder av f.eks. sommerfugler. Da sitter de ofte rolig og varmer seg opp i morgensola og under rette forhold har ikke morgenduggen fordampet ennå så du kan få et gresstrå + sommerfugl dekket i dugg, og det blir det alltid et knallbilde av.

Om du vil isolere en blomst f.eks. kan du bruke et ark, gjerne fargematchet med blomsten, som bakgrunn. Da får du en litt mer stilistisk «look» i bildet. Kombiner gjerne med blits så du kan bruke liten blender så hele blomsten blir knivskarp.

Gled fuglene (og deg selv) med et fuglebrett eller fuglebad

En super måte å skaffe seg motiver i hagen på er å sette opp et fuglebrett eller et fuglebad. Begge deler er ikke bare en fin ting å gjøre for en liten fjærkledd krabat, men det er også en «enkel» måte å ta bilder av fugler på. Fugler er som regel et relativt vanskelig fotomotiv, men når du har satt opp noe for dem er det enklere å forutse hvor de er og da blir det naturlig nok enklere å fotografere dem. Ha gjerne kameraet klart i vinduskarmen så du enkelt kan knipse i vei når du ser at det skjer noe. Husk å åpne vinduet, så slipper du glasset mellom kameraet og fuglen. Det gir stort sett bare refleksjoner i bildene, og litt dosete resultater om ikke vinduet er gnistrende rent.

Her er det nok greit med et objektiv som har litt zoom så du kommer skikkelig tett på. Et relativt raskt kamera hjelper også om du har fuglebad. Så får du kanskje til å fryse øyeblikket i sekundet fuglen rister seg, og vannspruten står til alle kanter.

Se etter detaljer og teksturer

En hage er ofte full av små detaljer man kan bruke som fotomotiv. Kanskje du har et gammelt trillebår eller en rustikk vannkanne? Ypperlige motiv i en hagesetting! Det trenger ikke være noe du må sette opp heller, du kan finne nye detaljer ved rett og slett å være i fotomodus mens du ser deg rundt i hagen. Når man aktivt ser etter motiver er det overraskende hvor mye som kan dukke opp.

Teksturer finner man overalt og i en hage er det ofte et spekter av forskjellige muligheter for å ta noen litt abstrakte bilder. Nærbilder av en busk med fine blader, trestrukturen i et gjerde, barken på plommetreet. Igjen, ta en runde med «fotoøyne» og se etter teksturer. Ikke ta bilder av alt samtidig, men se deg om i forkant. Da får man et litt mer bevisst forhold til motiver og ser ting fra litt flere vinkler etc.

Eksperimenter med forskjellige tidspunkt

Alt handler om lys når man tar bilder og det legger man ekstra godt merke til når man fotograferer på ulike tidspunkt på dagen. Den samme blomsten seg ganske så annerledes ut om du tar bilder av den i ettermiddags/kveldslys ift. midt på dagen med sola høyt på himmelen. Da er det en herlig fordel at motivene er i din egen hage, da er det nemlig ikke noe styr å gå ut flere ganger på én dag og du trenger ikke «jage lyset». Du kan bare ta deg tiden du trenger og eksperimentere.

Når det er sagt trenger du på ingen måte å begrense deg til naturlig lys fra sola. Når sola er borte, er det bare å finne frem lyslenker, lommelykter, lanterner eller andre lyskilder du kan lage noen skikkelig interessante bilder med. Prøv f.eks. å lyssette et par tulipaner med farget LED-lys i samme farge som blomsten eller bare sleng en lyslenke med små LED-dioder i blomsterbedet. Eller kanskje du vil og med kan prøve deg på litt lysmaling?

Ikke egen hage? Null stress!

Bor du i leilighet og ikke har egen hage? Ikke noe problem! De fleste store byer med respekt for seg selv har fine parker det er massevis av fotomotiver i. Du kan også undersøke om det finnes parsellag eller en kolonihage i nærheten. Kolonihager er ofte helt fantastiske når det kommer til blomster og planter og du kan ta mange fine bilder ved å bare gå gjennom dem på stiene/veiene. Om du spør noen om å få komme på innsiden og ta bilder av den fantastiske hagen får du som regel ja (folk i kolonihager er som regel i hagen og pusler, så det er enkelt å spørre). Husk da også å dele bildene med hageeieren etterpå, det blir de garantert glade for. Det gjelder selvsagt også om du skulle være så freidig og ringe på hos noen som har en superfin hage du går forbi e.l. Sjekk også om det finnes arboret i nærheten av deg! Et arboret er rett og slett en liten samling planter, trær og blomster som er dyrket for forskning. De er ment for å gi naturglede og interesse for biologi så her er det bare og knipse i vei. 

Et knippe tips til botaniske hager, parker og arboret i Norge: