KOM DEG UT I MØRKET

NATTFOTO

Når mørket senker seg er det mange som legger bort kameraet, men faktum er at det «ironisk nok» åpner seg en helt ny verden av lys når sola ikke ute og man kan ta bilder det rett og slett ikke er mulig å ta på dagtid.

Her har vi samlet noen tips og triks til nattens neste tur, samt noen tips om utstyr som kan gi bildene det lille ekstra.

1. Lang eksponering - «Light Trails»

Bilder med lang eksponering og såkalte «light trails» er kanskje det mange ser for seg når de tenker nattfoto og det er god grunn til at mange tar slike bilder - det er skikkelig gøy rett og slett. Still deg gjerne opp langs en vei e.l. så man får de lange slørene fra bilene som kjører forbi. Typisk lukkertid på slike bilder er fra f.eks. 10 sekunder til flere minutter og stativ er esssensielt for å få til dette skikkelig. En fjernkontroll for å kontrollere lukkertiden i «Bulb Mode» er også et viktig verkøy.

Bulb Mode: Kameraet tar inn lys så lenge man holder inne knappen. Det er vanskelig å gjøre dette hvis man trykker på selve kameraet, så bruk fjernkontroll.

2. Refleksjoner

På kveldstid etter at det har regnet eller vært fuktig dukker det opp refleksjoner overalt i vanndammer, våt asfalt osv. Dette er utrolig gøy å bruke til å fange opp refleksjoner fra gatelys o.l.

3. Bygd eller by?

Fotografering om natten er nokså forskjellig avhengig av om man er i bygd eller by. I byen er det ofte lange eksponeringer av lys fra bygninger osv. som gjelder, men på bygda bruker man naturens lyskilder om natten. Det er stor stas, og overraskende, enkelt å lage såkalte «Star Trails» der man eksponerer over såpass lang tid at rotasjonen i jorda blir synlig ved at stjernene blir dratt ut. Har man polarstjernen med i bildet vil det se ut som om resten av stjernene sirkler rundt og gir veldig kule bilder.

4. Lysmaling - «Light Painting»

En litt annerledes variant av fotografering man kan gjøre om natten er lysmaling, eller «Light Painting» som det ofte kalles. Her bruker man en lyskilde foran kameraet, med lang lukkertid, og maler bilder i lys. Det er uendelig mange måter å gjøre dette på, og en populær måte er å putte ståll i en visp med tråd som man spinner i en sirkel for en fantastisk kul effekt.*

*Vær forsiktig. Anbefales å dekke seg godt til med klær (gjerne fuktet) og stå et sted der det ikke er tørt gress osv. En strand er ypperlig.

5. Manuell modus

Selv om det kan virke noe avansert får man mye igjen for å bruke manuell modus i kameraet når man tar slike bilder. Da har man full kontroll og det er mindre avansert enn man tror å få kontroll på ISO, blender og lukker.

  • ISO

    Jo høyere ISO, jo mer lys «tvinges» frem i bildet. Vær obs dog, for det blir også mer bildestøy.

  • Lukker

    Lavt tall betyr lengre lukkertid, altså tiden kameraet sliper inn lys. Lang lukkertid gir sløret effekt og kort fryser bevegelser.

  • Blender

    Lavt tall betyr at mindre er i fokus. Dette kan gi et isolert motiv med «bokeh» i bakgrunne. Lavt tall betyr også at lysåpningen er stor og slipper inn mer lys.

Utstyret

Optikk

Om natten er det fordelaktig å bruke optikk som har stor blenderåpning, altså et lavt tall. Typiske blendertall er f/2.8 eller større. Mindre blendere enn dette kan selvsagt brukes, men krever at man bruker stativ og lange lukkertider. Optikk med stor blender er ofte noe kostbart, men det finnes veldig gode objektiv fra f.eks. Laowa som har blender på f/0.95 - f/1.2 uten at man må tømme bankkontoen.

Kamera

Man må gjerne bruke et systemkamera for å få skikkelig gode nattbilder, men det er selvsagt mulig med kompaktkameraer også. Det hjelper dog at kameraet har så stor sensor som mulig for å kunne hente frem mest mulig data i bildene. For kompakt ser man gjerne da etter kameraer som har en 1’’- sensor som f.eks. i Sony sin RX100-serie.

Stativ

Lange eksponeringer gjøres alltid best med et stativ. Når kameraet står og eksponerer over flere minutter vil bevegelser i kameraet bli veldig synlig og et stativ hjelper naturlig nok veldig med dette. Enkelt og greit!

Eksternt lys

For å sprite opp bildene kan man bruke eksternt lys for å lyse opp spesifikke områder i et bilde eller for å kunne lysmale som nevnt over. Her er det bare leke seg frem med forskjellig LED-lys e.l, og det er nesten bare fantasien som setter grensene.