Naturfotograf

 

EVEN AGERUP

Even Agerup er en naturfotograf fra Nesodden, men er nå bosatt på Dovre hvor han blant annet driver moskusguiding for fotografer. Han er en velrenommert fotograf som tidligere er kåret til årets unge nordiske naturfotograf og hadde i 2019 årets bilde av pattedyr i konkurransen Nordic Nature Photographer.

Even er en allsidig fotograf, og har fotografert de aller fleste dyr man treffer ute i norske skog og fjell – noe bildene hans viser.

Skulle du ønske å bli guidet av Even på noen av artene men kan treffe på Dovre, som f.eks moskus, fjellrev eller reinsdyr, så kan man kontakte ham på: even.naturfoto@gmail.com eller mobilnummer 941 36 290 . Man kan booke inn dagsturer med kun guiding, men også lengre turer med kost og losji.

Moskus og Snøhetta | Nikon D5 + NIKKOR 200-500mm © Even Hønsen Agerup

Spurveugle | Nikon D4 + NIKKOR 500mm f/4 © Even Hønsen Agerup

Mørk fjellrev med frost i pelsen | Nikon D5 + NIKKOR 200-500mm © Even Hønsen Agerup

Hvor lenge har du fotografert?

Jeg har fotografert i rundt 13 år, seriøst de siste 8 årene. Jeg er så privilegert at jeg er oppvokst i skogen med naturen som nærmeste nabo. Det ble fort naturlig for meg å ha med kamera på tur.

Hva liker du best å ta bilder av?

Som moskusguide på heltid er det selvsagt moskus. Jeg har brukt utallige timer med disse fantastiske urdyrene. Alle årstidene er forskjellige så fotomulighetene er mange. Om vinteren er det værhardt, man må jobbe litt ekstra for bildene men det er det virkelig verdt. Høsten med kamper og parring i vakre høstfarger er verdt å få med seg.

Hva har du i fotobagen?

I bagen har jeg en Nikon Z 6 med Sigma 70-200 f/2.8 OS og en Nikon D850 med Nikon 200-500 f/5.6 VR. Jeg har også et solid karbonstativ med et gimbalhode på. Ekstra minnekort, batterier og en fulladet hodelykt. Timene går fort og det er lett å glemme hvor langt det er tilbake til bilen.

Hvis du hadde et ubegrenset budsjett, hvilket kamera og objektiv hadde du kjøpt?

Da hadde jeg kjøpt Nikon D6 og Nikon 180-400mm. Men jeg er utrolig fornøyd med Nikon D850 og Nikon 200-500mm.

Hva er ditt beste fototips?

Mitt beste fototips må være å kle seg etter vær og vind. En kald fotograf er en dårlig fotograf. Jeg har fryst mye og når varmen forsvinner så følger tålmodigheten med ut av kroppen. Da blir det sjeldent gode bilder. Jeg elsker lavt perspektiv og da må man ligge på bakken. Jervenduken gjør at jeg kan holde ut i timesvis. Da er jeg godt kamuflert og holder meg varm og tørr.

Fjellrev i storm | Nikon D5 + NIKKOR 200-500mm © Even Hønsen Agerup

Svalbardrein i blåfarge | Nikon D4 + NIKKOR 500mm f/4 © Even Hønsen Agerup