CEWE Japan Photo Stavanger

 

KARL ERIK VASSLAG

Karl Erik er 24 år gammel fra Stavanger, og utdannet fotograf fra Los Angeles hvor han også jobbet som fotograf og fotoassistent. Han har vært medvirkende på store fotoshoots i stjernebyen med kjendiser og store motehus. Han har vendt snuten sin hjemover igjen til Norge for å drive profesjonelt her. Karl Erik balanserer tiden siden mellom å drive sin egen fotografvirksomhet og jobbe deltid på CEWE Japan Photo i Stavanger og omegn.

Sjekk gjerne ut nettsiden hans www.karlerikvasslag.com og instagramprofilene hans (@landscapes_by_karlerikvasslag og @karlerikvasslagphoto) for å se mer av bildene hans.

Nikon D810 - 24-70mm f/2.8. tatt på 26mm, 2 sec, F/11, ISO 64 - LEE 3 stop filter ND | © Karl Erik Vasslag

Nikon D810 - 70-200 f/4 tatt på 130mm, 13 sec, f/11, ISO 64 - LEE Circular Polarizer | © Karl Erik Vasslag

Nikon D810 - 16-35mm f/4 tatt på 16mm , 1/2 sec, f/13 , ISO 64 - LEE 0.9 Grad ND Hard plasert ved horisonten | © Karl Erik Vasslag

Hvor lenge har du fotografert?

Jeg startet fotointeressen min som 5-6 åring, da jeg tyvlånte min fars 135mm analogkamera og tok portretter av bamsene og lekene mine. For elleve år siden kjøpte jeg meg mitt første eget kamera, som var et Canon EOS 500D, og da startet interessen for fullt.

Hva liker du best å ta bilder av?

Jeg liker veldig godt å ta bilder både av produkt i studio og portretter på location, men min kjærlighet for landsskapsfoto vil nok alltid være der!

Hva har du i fotobagen?

I den værsikre bagen min har jeg som regel:

Nikon D850 kamerahus

Nikon 14-24 f/2.8

Nikon 24-70 f/2.8

Nikon 70-200 f/4

Nikon 50mm f/1.8G

Jeg har kameraet stort sett alltid på et solid karbonfiber stativ med kulehode når jeg er ute og tar naturbilder eller i studio, eller over skulderen med Peak Design Slide kamerareim hvis jeg er på farten.

Til landskapsbilder bruker jeg 90% av tiden minst ett LEE Filter i LEE filter holderen. Av filtre har jeg ND 0.9 (3 stop), LEE Little Stopper (6 stop) og LEE Big Stopper (10 stop), samt også et gradert ND-filter kit med 1,2 og 3 stop i soft og hard gradering.

Ekstra batteri, minnekort , fjernutløser, og en mikrofiberklut til å tørke av filtre og objektivet er alltid med også. PS: Dusjhetter fra hoteller fungerer utmerket som regntrekk til innimellom bildene eller der det er mye vannsprut som ved f.eks. fosser osv. Bare husk å ta det av i bildeøyeblikket ;)

Hvis du hadde et ubegrenset budsjett, hvilket kamera og objektiv hadde du kjøpt?

Nikon Z 7 II med 14-24, 24-70 2.8 og 70-200 2.8 i z-fatning hadde nok vært førstevalget mitt ettersom jeg trives veldig godt med Nikon men kunne gjerne tenkt meg noe litt lettere enn det jeg har i dag, og ikke minst den elektroniske søkeren som finnes i speilløst.

Hva er ditt beste fototips?

1: Finn et motiv du synes har potensiale og så jobb med det. Prøv forskjellige vinkler, høydenivåer (gå både lavt og høyt), og ta både vertikale og horisontale bilder.

2: Lys, lys lys! “Alt” ligger i lyset. Det beste lyset finner du inntil to timer etter soloppgang og de siste to timene før solnedgang. Da får du gyllent og fint lys, og undervurder så klart aldri en fin soloppgang eller solnedgang! Fikk du ikke det lyset du håpte på, så er det bare å dra tilbake en annen dag og prøve igjen!

3: Lær deg å kjenne kameraet ditt og bli komfortabel med det! Det er fortvilende når det er en fin solnedgang foran linsa di, men på bildet blir det overeksponert og helt hvitt, eller at nysnøen har lagt seg så pent på trærne, men snøen ser bare grå og skitten ut. Slikt kan skje når du har kameraet på Auto og det får bestemme alt selv. Eksperimenter med halv-automatiske eller manuelle innstillinger slik at du får kontroll over kameraet ditt og du er i styringa!

Nikon D810 - 16-35mm f/4 tatt på 16mm , 1/2 sec, f/13 , ISO 64 - LEE 0.9 Grad ND Hard plasert ved horisonten  | © Karl Erik Vasslag

Nikon D850 - 16-35mm f/4 tatt på 29mm, 1/20, f/11 ISO 64 - LEE 0.6 Grad ND soft plassert ca midt på fjellet.   | © Karl Erik Vasslag

I fotobagen til Karl