Knut Toft Ødegård jobber til daglig i markedsavdelingen i CEWE Japan Photo der han har ansvar for merkevarekommunikasjon og designavdelingen. Han har fotografert siden videregående i varierende grad, men vært innom alt fra bryllup til streetfoto. Likevel er det liten tvil om at det ble fotografert mest rett etter høyskolen da han jobbet i vår butikk i Drammen. Da fotograferte han hver dag og laget et «bilde-om-dagen» prosjekt som du kan finne her. 

Hvor lenge har du fotografert?

Jeg har vel fotografert av-og-på siden 2007 da jeg gikk på videregående og fikk mitt første kamera, en Olympus E-420. Likevel var det ikke før jeg tok svart/hvitt-mørkerom som fag i 2012 at jeg ble bitt av denne hobbyen! Siden det har jeg fotografert både analogt og digitalt ganske aktivt.

Hva liker du best å ta bilder av?

Oj, ja, jeg liker ganske mange typer fotografering, felles for de er at jeg er en observatør, og griper ikke inn i det jeg ser. Det jeg har gjort mest er nok kvelds-/nattfotografering hvor jeg hiver på meg headsetet og spiller høy musikk og leter etter lyskilder og opplyste ting som kan fungere som motiv. Det som er fint på kvelden er at alt som utgangspunkt er mørkt, og at man har litt begrensede muligheter. I tillegg liker jeg linjer, rammer, skygger og refleksjoner som jeg synes er fantastiske virkemidler og motiver.

Hva har du i fotobagen?

Kanskje ikke det beste svaret fra en som gjerne vil at folk skal kjøpe fotoutstyr, men jeg prøver å ha minst mulig med meg. Når jeg går ut for å fotografere ønsker jeg å finne de beste løsningene med det utstyret jeg tar med, så oftest har jeg bare med meg kamera, et lyssterkt objektiv og ett ekstra minnekort. Da er det enklere for meg å gå forbi motiver som ikke kan fungere, og jobber hardere for å gjøre det beste ut av motivene jeg kommer over.

Hvis du hadde et ubegrenset budsjett, hvilket kamera og objektiv hadde du kjøpt?

Nå skal jeg ikke nekte for at den nye Sony A1 ser meeeget fristende ut! Så jeg hadde nok plukket med meg den og 35mm fra Sony eller Sigma.

Hva er ditt beste fototips?

Mitt beste fototips er å begrense mulighetene. Istedenfor å fylle baggen med alt av utstyr kan det være veldig utfordrende og lærerikt å gjøre det beste med det man har tilgjengelig. Hvis man har fastoptikk og må bevege seg nærmere eller lengre unna tror jeg sannsynligheten er stor for at man også tar et skritt til siden for å få en bedre komposisjon.

I fotobagen til Knut: