Fotograf

 

RUBEN SOLTVEDT

Ruben Soltvedt er en 28 år gammel norsk fotograf i nærheten av Bergen som tilbyr skreddersydd innhold for bedrifter og privatpersoner. Han startet på Instagram for bare 3 år siden og har i dag eget firma som tilbyr innhold i form av stillbilder og video både fra bakkeplan og i lufta.

Ruben er meget allsidig og har levert innhold til blant annet Land Rover, Dagens Næringsliv, Dale of Norway og TV2 for å nevne noe.

Trenger du hjelp til å "booste" SoMe-kontoen med godt innhold? Ta kontakt med Ruben! Sjekk ut både hjemmesiden hans og Instagram-profilen for å se mer av de fantastiske bildene/videoene!

Trolltunga. Denne turen er så minnerik. Distansen var lang, det var mye snø og vi gikk kun i fjellsko. Kompisen min som står utpå der hadde ødelagt kneet sitt halvveis, og vi kom oss ut og tilbake.

Fra venstre: Lucas i «portalen». Vi kjedet oss en kveld nå i vinter, og tenkte at vi skulle få tatt noen kule bilder, og eksperimentere, som var gøy for ungene. Jeg sa at vi kunne fryse lyset ved å ha en lang lukkertid og svinge dem rundt, så vi gikk ut i skogen ved huset vårt og lekte med noen lyslenker. Dette ble ett av bildene fra den lille utflukten på 30 minutter. Lightroom delte også dette bildet på sin side. | Seljalandsfossen på Island. Jeg satt opp kameraet med lang eksponering, det var et flomlys bak meg og samboeren min. Når bildet var ferdig tatt og jeg kom frem på kvelden, lastet jeg det opp på Mac-en og så skyggen av meg og henne i fossen, samt stjernene over fossen. Det var et iskaldt øyeblikk i minus 20 grader og sterk vind. Vi sto nærme for å holde varmen, og så ikke skyggene våre med det blotte øyet. Så det var et morsomt resultat og et minne fra vår Islandsreise som var i den mørkeste perioden på året – rundt 15. desember. Reisen var en bursdagsgave til henne.

Hvor lenge har du fotografert?

Jeg mistet jobben i olja i 2015, og det førte til at lønningen ble annerledes. Og plutselig ble jeg fjellmann. Det er jo gratis, og ungene likte det. Jeg begynte etter hvert å ta med kameraet, og en dag så jeg noe grønt på himmelen. Det var nordlys. På dette tidspunktet hadde jeg bare Samsung NX3000, som er et veldig lite kamera – nesten som bloggerkamera. Men jeg satt det opp på lang lukkertid, og nordlyset ble skikkelig klart på bildet. Så etter det eksperimenterte jeg mye med kamera, og det var vel i 2018 at fotograferingen tok av. Da gikk jeg inn for å gjøre det skikkelig. Det var Instagram som startet det hele, og åpnet opp for fotojobber for forskjellige bedrifter, selskap og folk. Jeg husker den første jobben jeg fikk, jeg tror det var for en leketøysbutikk, hvor jeg fikk 400 kroner i gavekort som betaling. På det tidspunktet tenkte jeg «steike, det er sykt. 400 kroner for et bilde!» Jeg tar meg bedre betalt den dag i dag, men det var dette som var inngangsbilletten og fikk meg til å forstå at det ikke bare trenger å være en hobby. Jeg fikk tilbake jobben i Nordsjøen i 2017, men jeg har jo 8 måneder fri i løpet av året. Så fotograferingen lar seg lett kombinere, og jeg merker at fotosiden tar mer og mer over.

Hva liker du best å ta bilder av?

Det jeg liker aller best er egentlig å fotografere når jeg er på en god tur med ungene. Fotografere ett eller annet fra den turen. Jeg sitter da igjen med bilder som gjør at jeg kan gjenoppleve øyeblikket. Men jeg er også glad i å ta bilder som det jeg har tatt av Preikestolen. Jeg husker dette bildet er det første av mine bilder som ble delt av Lightroom på Instagram. Og da følte jeg virkelig på anerkjennelse. For det er noen ganger man føler at man ikke får til noen ting, men så fikk jeg den og ville fortsette med fotografering likevel. Sånne bilder liker jeg veldig godt å se tilbake på.

Hva har du i fotobagen?

I min kamerabag har jeg som regel:

  1. Canon EOS R med batterigrep
  2. Canon RF 28-70 f/2 (nesten alltid på kameraet)
  3. Canon EF 70-200 f/2.8
  4. Canon 2X Extender
  5. Canon EF 16-35 f/2.8 
  6. Sigma ART EF 24 f/1.4
  7. DJI Mavic 2 Pro
  8. Ekstra batterier og minnekort samt diverse Peak Design-stropper og Peak Design-feste på sekken til turer.
  9. Er jeg på tur så har jeg også med hardisker og Macbook Pro.

Hvis du hadde et ubegrenset budsjett, hvilket kamera og objektiv hadde du kjøpt?

Hvis jeg hadde hatt ubegrenset med penger hadde jeg investert pengene mine i RF-objektiv. De er så utrolig skarpe. Primes 50, 85, 70-200 og 15-35, fordi jeg er hekta etter å ha kjøpt mitt første – altså 28-40 F2. Jeg hadde også kjøpt Canon EOS R5 når den kommer. Jeg hadde også kjøpt en ny Macbook, samt noen inspeksjonsdroner, f.eks. DJI M300, da mange spør om jeg tar droneoppdrag offshore.

Hva er ditt beste fototips?

Mitt beste tips er egentlig å tørre å bruke kameraet og utstyret. Ikke vær for forsiktig med det, for det er da du får det lille ekstra. Jeg tørr å ta det frem og bruke det med ungene, og jeg har tatt det med meg ut i regnet. Det har gått fint til nå. Når utstyret skal være værtett, så må du stole på det.

Fra venstre: Land Rover, stjernebildet. Jeg elsker å fotografere nattehimmel og biler. Dette bildet ble tatt ved første møtet med min gode fotografkompis Kasper Høglund. | Preikestolen. Første gang Adobe Lightroom presenterte et bilde jeg har tatt i kanalene sine, fikk jeg ny giv og en slags bekreftelse på at jeg kanskje hadde et øye for foto. Dette mener jeg ble delt i 2017.

Soloppgangen fra Vestkapp. Vi satt opp telt i orkan sent på kvelden, og teltet holdt på å blåse vekk. Om morgenen, i 05:30-tiden, våknet jeg av et lys og så ut av teltduken. Det er helt stille ute og det ser ut som det brenner på tuppen av fjellet mot øst. Flammene blir større og større. Jeg ser det er verdens største soloppgang (i mitt hode). Jeg tar kameraet med 70-200 på, og knipser i vei mens solen hever seg over Sunnmørsalpene. Kontrasten er så stor fra kvelden før og jeg kommer aldri til å glemme dette øyeblikket.