Ta spektakulære fjellbilder

Bergta familie og venner med steinkule fjellbilder og ta fotograferingen din til nye høyder!

Artikkel - Inspirasjon

Er det noe vi har i dette landet så er det fjell og de fleste av oss har vært på en fjelltur eller femti. Fjell er utrolig flotte fotomotiv og du trenger på ingen måte å være en trent toppturentusiast for å knipse noen fine fjellbilder, og ikke trenger du å stå i kø opp til Prekestolen heller. Fjellene er unektelig nok på sitt mest spektakulære i Vest- og Nord-Norge, men det kan sannelig tas fjellbilder omtrent hvor som helst. Rock on!

Fjellfoto + astrofoto = magi!

I Norge er vi som sagt velsignet med en del fjell og mange fine fjellområder ligger langt fra byer med lysforurensing. Med andre ord, alt ligger til rette for å kombinere fjellfoto med astrofoto! Om du i tillegg til fotografering liker å overnatte i fjellheimen er dette en gavepakke av et fotomotiv, og selve fotograferingen er en opplevelse i seg selv. Sjekke gjerne den enkle guiden vår for astrofoto her.

Du kan få utrolig mange forskjellige bilder om du planlegger godt. F.eks: Månen som går ned bak fjellet, melkeveien rett over fjellet, eller fjellet med «star trails» der stjerne blir dratt utover pga. jordrotasjonen kombinert med lang lukkertid i kameraet.

Bruk forgrunnen bevisst

En interessant forgrunn gjør kan gjøre fjellbilder mye bedre. Da får du vist litt av miljøet rundt også og det hjelper enormt på stemningen i bildet. Det kan være noen fine fjellblomster, en klase med multer eller andre interessante ting som hever totalen i bildet.

Her er det lurt å bruke en så liten blender som mulig så både forgrunn og bakgrunn (der jo hovedmotivet er) er like skarpt. Da trenger man gjerne et stativ og litt lengre lukkertid for å slippe inn så mye lys som mulig. Bruker du systemkamera eller har en app med mer avanserte fotofunksjoner kan du slå sammen to bilder med ulik fokus rett i kameraet. Dette kalles «bracketing» og er en fin løsning om du ikke har stativ f.eks.

Bruk en person for å vise skala

Når man tar bilder av fjell, og spesielt med vidvinkel, er det ikke alltid like lett å få frem størrelsen og det majestetiske. For å vise perspektiv kan man ta inkludere en person i bildet for å få frem fjellet best mulig. Plasser da gjerne personen litt uti landskapet så det ikke blir et portrettbilde med et fjell i bakgrunnen.

Teleobjektiv? Til fjellfoto?

Et teleobjektiv til bilder av fjell og ikke vidvinkel? Bruk gjerne vidvinkel, men det kan være vel verdt å ha et lett teleobjektiv i fotosekken på neste fjelltur. Når man bruker et teleobjektiv trekkes bakgrunnen nærmere og det gir en veldig fin effekt i bildet og får fjellet til å se mer majestetisk ut. Det er også veldig fint å kunne isolere det du vil ha med i bildet, f.eks. en fjelltopp, og det er enkelt med et teleobjektiv.

I tillegg er det uansett kjekt å ha et teleobjektiv med på fjelltur, plutselig har du tatt et knallfint fuglebilde også!

Refleksjoner

Et virkelig klassisk triks for å få fine bilder og et tips vi har hatt i flere forskjellige artikler; Refleksjoner! Dette krever litt planlegging om man drar ut for å gjøre det spesifikt, men det er for så vidt ikke verre enn å ta en kikk på et kart og se om det er vann i nærheten av fjellområdet du skal til.

Bergformasjoner ved havet er også et fint motiv. Det er ikke like enkelt å få til refleksjoner i havet pga. bølger/strøm etc. men man kan f.eks. bruke lang lukkertid så bevegelsene i havet blir slørete og fine og du får reflektert fargene i himmelen.