Ta bilder når det regner

Det finnes ikke dårlig fotovær, bare utstyr uten værtetting!

Artikkel - Inspirasjon

Regn er vi godt velsignet med her nordpå og det er enkelt å kanskje tenke at man skal pakke ned utstyret i sekken når det begynner å dryppe. Men om man får holdt kameraet tørt er det mye man kan ta bilder av i regnet. Du sitte inne og ta bilder av regnet ute eller bruke et regntrekk til kameraet f.eks. Men om du har et kamera med værtetting har du litt større frihet til å finne gode motiv. Husk at både kameraet og objektivet må ha værtetting, så det holder ikke at bare kameraet har det. Og værtetting er ikke det samme som vanntett, så skal du være helt sikker ute i regnet kan det være greit å f.eks. ha SuperSikring av utstyret.

Når dette er sagt er det kanskje etter at regnet har gitt seg, men mens alt fortsatt er vått, man virkelig får utnyttet regnet til fine bilder.

Busker, trær og planter

På busker og trær, samt blomster og andre planter for den saks skyld, er det utrolig fint når dråpene henger etter en regnskur. Og du gjettet det, dette er ypperlige fotomotiv. Her lønner det seg fort å bruke et makroobjektiv, men andre objektiv med kort nærgrense (som vidvinkel) funker også. Har du ikke et slikt objektiv kan du bruke mellomringer på et objektiv du allerede har for å korte ned nærgrensen så du kommer tett på dråpene.

Her er det ikke vanskelig å finne noe og ta bilder av, omtrent alt er dekket av dråper etter at det har regnet med mindre det blåser kraftig, så du kan omtrent stikke kameraet inn i en vilkårlig busk og knipse i vei. Om det skulle klarne opp kort tid etter regnskuren kan du leke med sollyset i dråpene. Om du tar et bilde med sola i ryggen og ett med motlys kan du se hvor stor effekt dette kan ha i et bilde.

Paraplyer

Paraplyer er det sjeldent man ikke ser når det regner. Man tenker kanskje ikke så ofte på det, men en paraply er et kjempefint motiv! En litt spesiell paraply vil lede blikket til den som ser på bildet omtrent umiddelbart, og det kan du bruke til å ta fine bilder. Er man i en by med en del folk, gjerne en gågate, og har litt flaks har man kanskje én paraply som skiller seg ut i mengden av andre paraplyer og da har du et lite blinkskudd bare der.

Om man finner seg et lite utkikkspunkt kan du gjøre som Beate Willumsen og lage en hel fotoserie med bilder av folk i regnet ovenfra. Om de har paraply blir det fort veldig fine bilder.

Bensin på asfalt

Om du har trasket forbi en bensinstasjon etter at det har regnet har du sikkert sett den ofte regnbueaktige effekten bensin/diesel/olje-søl har på asfalten. Dette kan du bruke som fotomotiv og lage dine egne galakser eller stjernetåker! Om asfalten er noenlunde nylagt og fortsatt er ganske svart er jobben omtrent gjort der og da, men det hjelper veldig å gjøre asfalten mørkere i Photoshop eller et annet bilderedigeringsprogram. Da kan man også legge på noen stjerner for å gjøre illusjonen enda bedre.

Dette fenomenet ser du nesten alltid etter at det har regnet ved en bensinstasjon, så IKKE gris med bensin/olje med vilje for å ta bilder. I båthavner kan du også veldig ofte se dette, da gjerne i de innerste delene der vannet ligger stille.

Refleksjoner i vanndammer

Refleksjoner er en klassiker for mange som tar bilder. Enten det er skogen som speiler seg i et blikkstille vann eller fargene fra en sprakende solnedgang ved havet. Disse to eksemplene krever at man har en ørliten dæsj flaks med tanke på vind, men når det regner er det duket for refleksjons-bonanza. Vanndammene finner du overalt der vannet kan samle seg og da kan være litt kresen og velge en pytt som reflekterer noe fint eller interessant. Det kan være et tre, et gatelys eller en strategisk plassert kompis f.eks.

Om du er i en by som har godt med lys fra skilt, trafikklys osv. er det vel verdt en tur ut når sola har gått ned. Det gir ofte særs fine refleksjoner i vanndammer eller direkte i den våte asfalten.

Regn på ruter og blanke overflater

Alle har sett regn på et vindu eller på panseret til en bil, men har du sett hvor fine fotomotiv det kan være? Regn på vinduet kan fort se ut som elver sett ovenfra, eller så kan du kanskje plassere noen på andre siden av vinduet og ta noen dramatiske portrettbilder.

På litt mer horisontale flater samler gjerne vannet seg i dråper eller bittesmå dammer. Det i seg selv er jo et fint fotomotiv, men vær litt bevisst på underlaget og du kan få litt mer iøynefallende bilder. Biler er veldig godt egnet for dette og de kommer jo som kjent i en del forskjellige farger og vips har man noe litt mer spennende å jobbe med. En lilla bil med dråper på vil jo generelt sett gi litt mer visuelt interessante bilder enn sølvgrå bil.

PS: Prøv farget LED-lys for å sprite opp bildene enda mer!