Frost - frosne fotomuligheter

Ta flotte frostbilder!

Artikkel - Inspirasjon

Det er lett å bli litt vemodig når frosten gjør sitt inntog i disse dager. Men da kan man heller glede seg over fotomulighetene som byr seg når kulda setter inn. Ting og tang dekket i frost er rett og slett lekre fotomotiv! Gress, trær, en vindusrute, det er motiv overalt om man tar turen ut en morgen med kameraet. Vi har samlet noen inspirerende tips til hva du kan ta bilder av, så blir kanskje ikke de kalde morgenene så ille lengre. Husk fotohansker!

Busker og kratt

Busker og kratt dekket i frost er et superfint motiv. Om man bruker et objektiv med noenlunde stor blender (f/f2.8 eller større) får man ofte en veldig fin dybdeeffekt og nydelig bokeh. Slike bilder er superenkle å ta og ser nesten alltid fine ut, og spesielt da med frost. Prøv gjerne å fokusere på en detalj i krattet/busken for å lede blikket i bildet. En frossen nypebusk med fokus på en av de røde nypene for eksempel!

Vinduer og glassflater

Et frostdekket vindu er et enkelt og flott motiv! Så knips noen bilder før du skraper ruta om morgenen. Prøv gjerne å utnytte at sola står opp og kanskje skrap bort et lite felt fra kjøkkenruta så sola slipper litt gjennom. Du kan faktisk ta bilder av frost uten å bli kald! Alle typer glassflater kan dekkes av frost, så prøv deg frem og vær kreativ.

Frostlandskap

Et landskap dekket av frost er rett og slett et nydelig motiv. Det kan gi en nesten «mytologisk» følelse og bildene blir nesten fine av seg selv. Om man er heldig en morgen kan man også få med seg dis, som gjør bildet enda mer spennende. Prøv gjerne å finne et lite vann, da er sjansen større for dis. Men man må ofte være «rask» da disen blir borte så fort sola har fått tak.

Frostmakro

Ah, makro. Det finnes ikke en tid på året dette ikke er gøy, og frostens inntog er intet unntak. Det er motiver overalt. Det er riktignok ikke så mye insekter og blomster man kan ta bilder av, men man kan f.eks. ta for seg en busk eller kratt som nevnt over, eller frostdekket gress. Et enkelt frostdekket blad kan også se overraskende interessant ut! Bare å ta på makroobjektivet og ta turen ut, du trenger neppe gå langt!

Prøv en lensball!

Prøv en lensball! Finn et fint sted og legge kula og knips et bilde! Ikke bare ser kula fin ut i seg selv blant frosten, men man ser også gjennom den og ser det bak kula opp-ned. Om du passer på plasseringen kan du snu bildet opp ned etterpå så det du ser i kula er «riktig vei». Her er det bare å leke seg!