Sommertid = festivaltid

Ta superfine bilder på festival i sommer

Artikkel - Inspirasjon

Sommertid er festivaltid. I Norge er det over 90 festivaler i 2022, så man kan trygt si at nordmenn er glade i festivaler. Og etter et par som har vært litt halvveis på den sosiale fronten trenger man ikke være Stephen Hawking for å regne med at dette blir fest(ival)-sommer! Men festivaler er ikke bare musikk og problemfrie dager, det er også en glitrende anledning til å ta skikkelig stemningsfulle bilder! Folk er utelukkende i godt humør så det er nesten umulig å ikke fange den gode stemningen, selv om det regner!

Hva slags kamera?

Ikke alle festivaler er like begeistret for store kameraer som ser «proffe» ut. Om du ikke kan sjekke på forhånd kan det være lurt å ikke ta med seg hele fotosekken. Et systemkamera med et godt all-round objektiv kommer man langt med. Ideelt sett har man kanskje med seg et teleobjektiv og et vidvinkelobjektiv, men det er ikke alltid like gøy å drasse med seg.

Når det er sagt er det ingenting i veien for å bare bruke mobiltelefonen heller, men de beste festivalbildene tar man selvsagt med et skikkelig kamera, om man har lov til å ta det med inn.

Et annet kameratips som gjør alt litt mer spennende er et engangskamera. Da ser man ikke bildene med en gang så man er litt mer bevisst på hva og når man tar bilder. Skal du være på en festival som varer over flere dager kan det da være en idé å ha et engangskamera per dag.

Et siste kameratips som er perfekt for festival; instant-kameraer. Det gir en kul look og du får se bildet med en gang. Det er også en fin-fin liten gave til eventuelt nye venner man får!

Fang de små øyeblikkene

Det skjer utrolig mye på en festival og ikke bare på scenene. Gamle kjente møtes etter å kanskje ikke ha sett hverandre siden forrige festival, det er performance-kunst, matlaging og andre aktiviteter. Alle er ting det er morsomt å ta bilder av og fanger den ekte festivalstemningen på en måte som bilder av konsertene kanskje ikke fanger like godt. Og når man står på konsert med kameraet klart, se rundt på scenen, kanskje du får med deg at gitaristen ryker en streng eller et annet morsomt øyeblikk.

Så når du er på festival, ta deg en runde og se på ting med kameraet eller mobilen klar, man vet aldri når et øyeblikk dukker opp.

Bilder som fanger stemmingen

Et bilde det alltid er fint å ha etter og ha vært på en festival er et oversiktsbilde. Når man ser på det i etterkant er det ofte det som gjør at festivalstemningen kommer tilbake. Ikke bare det, men iom. at det skjer en del på en festival, er det veldig morsomt å rett og slett se hva man får øye på i bildet. Det kan være veldig mye rart som skjuler seg i et oversiktsbilde så her kan man få seg et par overraskelser her og der. Når det er sagt kan det være litt vanskelig å få et skikkelig oversiktsbilde, man kommer seg rett og slett ikke høyt nok. Da kan heller prøve på et stort utsnitt. Poenget er jo å fange festivalstemningen. Tips: Print en plakat med et oversiktsbilde av en festival du har vært på. Et godt minne å ha på veggen, og som sagt veldig morsomt å finne detaljer i etterpå.

Et ekstra tips kan være at du har plassert en bekjent i bildet som man kan prøve å finne etterpå. Kanskje til og med i en hvit/rød-stripete genser?

Publikum

Når du tar bilder av en konsert du er på, ikke glem å få med deg publikum også! Et fint bilde av et band på scenen er vel og bra det, men når man får med publikum fanger man stemningen bedre. Hender som strekkes i været mot scenen er et kjempefint motiv, man kan til og med neste kalle det et «erketypisk» festivalbilde. Får man tatt bildet akkurat i det det kanskje er noe pyro eller andre visuelle ting på scenen kan det rett og slett bli et skikkelig blinkskudd.

Det kan også være vel verdt å vende kameraet mot publikum fullstendig. Det skjer ofte mye rart i folkehavet det kan være veldig gøy å få på minnekortet.

Festivalmote

Dette er nok et større fenomen i USA, men på de store festivalene i Norge kan man ofte se at folk er litt ekstra vågale i klesveien. Man tør å ta på seg noe man kanskje ellers ikke ville gått med fordi det er en spesiell anledning. Dette er ypperlige fotomotiv, fordi det er veldig sjeldent vanskelig å få dem til å stille opp for et bilde eller tre. Husk å tilby å dele bildene du tar av noen med dem du tar bilder av. Det er alltid en fin ting å gjøre som fotograf.