Guide

Fotostativ

Få kontroll på stativløsninger
Å holde kameraet stødig er en evig utfordring fra tid til annen alle som har tatt et uklart bilde om kvelden kjenner til. Fotografens mest stabile følgesvenn, stativet, er fortsatt en essensiell del av fotoutstyret for mange. Stativ er ikke bare de vanlige trebeinte variantene man er vant til, men også mer moderne håndholdte stativ med gimbalstabilisering har blitt en viktig del av fotobaggen for stabilisering. Selv om de er beregnet på video er de ofte ment for fotokameraer med videofunksjon eller kameraer som har samme formfaktor.

Stativ

Hold kameraet stødig

Forskjellige stativtyper

Tripod

Den gode gamle traveren. Nesten alle vet hva en triod er og det er fortsatt en klassisk måte å stabilisere kameraet på. Disse finnes i alle mulige størrelser for forskjellige formål og trenger nesten ingen forklaring. Dog er det er par ting som er verdt å merke seg når man kjøper et stativ:

  1. Maksvekt - viktig punkt som avgjør hva hele oppsettet kan veie totalt.
  2. Materiale - aluminium vs karbon. Aluminimum er ofte rimeligere, men mindre holdbart i lengden.

Se alle tripods

Monopod

Som navnet så treffende tilsier er dette et stativ med ett ben. Disse er naturlig nok ikke stabile på samme måte som en tripod, men det er meget hendig om man trenger et ekstra hakk stabilitet men fortsatt må flytte på deg eller stå trangt, som f.eks. fuglefotografer eller sportsfotografer. Mange som filmer bruker også et videohode på en monopod for maksimal mobilitet og stabilitet.

Se alle monopods

Utvalgte stativ:

Stativhode

Skreddersy stativet med riktig hode

Stativhoder

Det er gjerne med stativhodet man gjør justeringer ift. hva du bruker det til. Det finnes en del forskjellige typer som gjør at man kan bevege kameraet på forskjellige måter og dette er de viktigste:

  1. Kule - en kule som kan løsnes så kameraet kan settes i flere ulike posisjoner.
  2. Pan og Tilt - også kalt 3-veishode, 5-veishode etc.
  3. Gimbal - må ikke forvirres med de elektroniske gimbalene man bruker til video. Disse brukes til å stabilisere tunge og lange teleopbjektiv.
  4. Video - disse kan ofte kun panorere og tilte. Ofte væskefylt for ekstremt jevne bevegelser.

Husk at maksvekten hodet klarer ikke har noe å si om stativbena ikke tåler det!

Se alle stativhoder

Utvalgte stativhoder:

Stabilisert video

Håndholdte stativ med gimbalstabilisering

Håndholdte stativ for video

Håndholdte stativ med elektronisk gimbalstabilisering er blitt den moderne fotografs beste venn. Oftere enn ikke tar man gjerne også video i tillegg til bilder og da er en kompakt stabiliseringsløsning et fantastisk verktøy. De er også ganske så populære å bruke med mobilen og finnes i tillegg til de fleste kameraer, bare pass på maksvekten så det passer vekten på oppsettet ditt!

Se alle gimbalstativ

Utvalgte gimbalstativ: