Vær kreativ med fotografering i jula

Lag plass til litt fotografering i julestria!

Artikkel - Inspirasjon

Jul betyr ikke bare hygge, en sprekkeferdig bukselinning og gløgg. Det betyr også pynt og lys, og det kan være en aldri så liten ekstragave for oss fotointeresserte. Lyslenker o.l. i alle mulige former og fasonger er enkelt, og nokså rimelig, tilgjengelig omtrent overalt og det er ypperlig å bruke kreativt når man tar bilder. Enten man lar dem være en del av selve idéen eller om man bare vil ha litt ekstra fin bokeh i bakgrunnen. Men det er ikke bare lyslenker man kan bruke om man vil ta litt «julete» bilder. Her har vi noen tips til inspirasjon for fotografering i jula!

Pynt et tre i skogen med lys

Mange pynter jo diverse busker/hekker osv. i hagen om man er så heldig å ha det. Som fotomotiv er kanskje ikke tujaen det mest interessante, men hva med å pynte et tre som står i skogen? Det er massevis av lys som går på batterier og man kan jo også ta med seg en «power bank» om lysene krever tilkobling.

Om treet står litt isolert fra de andre kan det bli et skikkelig kult og nesten litt mystisk bilde. Om man har massevis av lys er det jo heller ingenting i veien for å pynte flere trær. Tenk hvordan det hadde sett ut med en «skog av lys»!

Ta bilder av den fineste julepynten

Mange har gamle julekuler osv. som har gått i arv som alltid har en plass på juletreet. Ta bilder av dem! Når de henger på treet er de jo som regel fint opplyst av juletrelysene rundt og bruker man et objektiv man kan gå nærme med (makro eller vidvinkel) kan du få skikkelig fin bokeh av juletrelysene bak/refleksjoner i annen pynt. Her man kan jo selvsagt gjøre seg litt flid og dandere med lys i bakkant bevisst.

Lysmal et juletre

Man trenger slettes ikke et faktisk juletre for å lage et juletre! Hørtes litt rart ut kanskje? Stikkordet er lysmaling! Finn frem stativet og sett kameraet på lang lukkertid og mal et fin-fint tre i lys! Siden kameraet står statisk på stativ er det relativt enkelt å slå sammen flere bilder i etterkant om man virkelig vil leke seg med forskjellige farger på lyset, mønstre i «juletrepynten» og ikke minst stjerna i toppen.

Du trenger jo på ingen måte bare lage seg et fint lystre. Lysmal en nisse, Rudolf med rød lysnese eller noe annet som hører julen til. Bruk ting rundt som det du lysmaler kan «interagere» med!

Man kan også bruke andre ting for å lage et alternativt juletrebilde. Legg sammen julepuynt i formen av et juletre og ta bildet ovenfra f.eks.

Lag et morsomt julekort

Julekort er kanskje noe man forbinder med et smilende barn du så vidt har møtt i noe snø og granbar man føler man må ha fremme i hele jula. Hva med å bli en av dem hele vennegjengen gleder seg til å få julekort fra? Med en liten dæsj kreativitet og humor er man langt på vei.

Prøv f.eks. er ironisk tilnærming til veldig stive og oppstilte familiebilder der ingen smiler. Eller ta med deg familien/venner og gjenskap scenen med Josef, Maria og Co når de får besøk av de tre vise menn? Eller kanskje du kler opp husets firbeinte i et morsomt julekostyme?

Fang julestemningen i julegater/julemarked

En fint pyntet julegate er alltid et fint motiv om været er litt på lag. Og de færreste bor et sted der det ikke finnes én gate som ikke er pyntet til jul. Bruk litt tid på å finne et sted du kan stå som gir en fin komposisjon og du får med så mye lys som mulig. Og vent gjerne til det snør, det gir jo selvfølgelig en ekstra juledimensjon i bildet. Her kan det også være et tips og prøve seg litt med blits, enten den er innebygget i kameraet eller ikke. Da lyser du opp snøen som faller og det kan se ganske så fint ut selv om lyset fra blitsen blir altfor hardt. Et annet tips er å sette kameraet på et stativ og bruke lang lukkertid. Da kan du også få en dynamisk og sløret effekt på menneskene som beveger seg forbi.

Er man så heldig å ha et julemarked i nærheten er det massevis av motiver der også. På et julemarked er julestemningen til å ta og føle på! De små bodene, folkene, røyken fra glovarme krumkaker. Kombiner gjerne nærbilder med litt mer oversiktlige bilder og lag en fin serie med bilder.