Utstyrstips

Makrofotografering - Objektivtips

Gjør noe lite stort! Oppdag nye verdener i din egen hage

Makrofotografering er utrolig gøy, og man går aldri tom for motiver. Nesten alt ser interessant ut når det er forstørres gjennom et makroobjektiv. Litt teknisk forklart er et «ekte» makroobjektiv noe som gjengir motivet i 1:1 på sensoren i kameraet, men det finnes også makroobjektiv som gjengir motivet i 1:2. Litt mindre teknisk forklart er et makroobjektiv noe du kan stikke omtrent helt inntil motivet og fortsatt ha det i fokus.

Å få alt skarpt i et makrobilde kan være «vanskelig», men om man passer på at motivet ikke strekker seg for mye i dybden i bildet er det enklere å få f.eks. en bie i fokus. Det ser man også når man står med hodet i blomsterbedet og tar bilder selvsagt, men er fortsatt verdt å merke seg. Om man vil ha absolutt alt i knivskarpt fokus i et makrobilde trenger man som regel å sette sammen flere bilder der det som er i fokus er forskjellig i hvert bilde.

Tips og triks til makrofotografering finner du her.

Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Ypperlig bildestabilisering og justerbar kontrollring

Nikon NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S

Fantastisk skarphet og herlig bokeh

Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS

Førsteklasses prisvinner!

Fujifilm Fujinon XF 80mm f/2.8 R LM OIS WR Macro

Rask fokus, skarpe bilder og bildestabilisering

Olympus M.Zuiko MFT 60mm F2.8 Macro

Blant de beste for makrofotografering for MFT-systemet

Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM

En liten perle av et objektiv som kan brukes til mer enn makrofoto

Andre anbefalinger

Oppdag nye mini-verdener!

*Vi prøver alltid å finne illustrasjonsbilder som er tatt med det anbefalte objektivet. Noen ganger finnes det ikke og da bruker vi eksempelbilder som gir tilsvarende resultat som med det anbefalte objektivet.