SYLVELIN OMDAL

Sylvelin fikk sitt første speilreflekskamera for over 30 år siden. Studier i Photography ved Academy of Art, San Fr, åpnet øynene hennes for historiefortelling. Hvilket potensiale bildene vi tar og bildene vi skaper har når det gjelder å fortelle historier. Hun ønsker å formidle en stemning og å vekke følelser med bildene sine.» Hvis jeg kan gi mennesker gode opplevelser ved å se bildene mine, blir jeg glad», sier hun. I sin kreative verktøykasse, som hun går til når hun skaper, finnes ord som: naturen, ro, humor, enkelhet, stillhet i hjertet, kjærlighet. Naturen har alltid spilt en viktig rolle i livet hennes, det er der hun går for å finne ro og hente glede. Det gjenspeiles i bildene. Naturen er et flott studio, selv i dårlig vær! Tidligere år i helsevesenet som sykepleier, har gitt henne en nærhet til livet som hun tar med seg når hun fotograferer.

Du kan se flere av bildene hennes på sylvelin.no eller Instagram.

 © Sylvelin Omdal

 © Sylvelin Omdal

 © Sylvelin Omdal

Hvor lenge har du fotografert?

Jeg fikk mitt første speilreflekskamera i 1984. Men jeg fotograferte før det også, med lånt speilrefleks fra en bror. Og før der igjen hendte det jeg lånte Instamatic kamera med blits kube på toppen(for de som husker det). Da var jeg vel ikke mer enn 9-10 år. Sammen med en venninne lagde vi fotohistorier med serier av bilder. Vi kledde oss ut og tok bilder av oss selv. I mangel av fjernkontrollmulighet på Instamaticen måtte mor trå til og trykke på knappen, etter nøye instruksjoner. Stort engasjement den gang og stor underholdningsverdi i dag når vi ser på bildene. I 1985 var jeg på en utstilling med bilder av Morten Krogvold, på Hå Gamle Prestegard. Der var det ett av bildene som gikk rett i «hjertet mitt», og jeg visste at fotografering var min kreative uttrykksform.

Hva liker du best å ta bilder av?

Jeg har tre hovedtemaer i min fotografiske verktøykasse. Det er naturfoto, det gode portrettet og de mer kunstneriske bildene mine. Naturfoto – er det jeg gjør for å finne hvilepuls. Natur går igjen i mye av fotograferingen min. Naturen er viktig for meg. Der finner jeg ro, ekthet, energi og kreativiteten løsner. Hvis jeg fotograferer naturen, prøver jeg ofte å legge til et kreativt element, slik at bildet forteller en historie, min historie. Havet inspirerer meg og de dype skoger i Rendalen inspirerer meg. Det er et skikkelig adrenalinrush å sitte alene ved kanten av en innsjø en kald vinterettermiddag og vente på ulv, og så dukker den opp. Spankulerende over det islagte vannet i retning meg og kameraet mitt! Portrettfoto – synes jeg er givende. Det jeg prøver når jeg fotograferer portretter er å fange litt av personligheten i øynene til personen. De øyeblikkene hvor man er åpen og uten filter og det uttrykkes i øynene. De kunstneriske bildene – jeg studerte fotografi ved Academy of Art Univ. I San Fransisco. Da åpnet det seg en ny verden innen fotografi for meg, det å fortelle historier med bildene man tar. Og siden da er det disse bildene jeg bruker mest tid på. Jeg ønsker å formidle en følelse, en historie, en opplevelse og en stemning med bildene.

Hva har du i fotobagen?

Jeg har for tiden:

Canon EOS R5

Canon EOS 5D Mark IV

Canon EF 24-70mm f/2.8

Canon EF 300mm f/2.8

Sigma 50mm f/1.4 Art

Samt annet stæsj som stativ, studioblits, diffusere, filtre og slikt. Og ikke minst, min Black Rapid kamerarem. Den er jeg avhengig av. Det finnes mange forskjellige bæresystem for kamera. Det anbefales virkelig å finne en bæreanordning som man trives med. Enten man går i skogen eller jobber på sett.

Hvis du hadde et ubegrenset budsjett, hvilket kamera og objektiv hadde du kjøpt?

Til mitt bruk er jeg i grunnen ganske fornøyd med det jeg har nå. Jeg venter på levering av Canon EOS R5, som jeg har bestilt. Og er spent på det. Da må jeg etter hvert investere i ny optikk. Jeg kunne ha tenkt meg mer lyssterk fastoptikk. Det er noe med detaljgjengivelse og skarphet med fastoptikk som er meget tiltalende. Sensorene på nye kameraer blir bedre og bedre og krever enda mer av optikken som sitter foran.

Hva er ditt beste fototips?

Hvis jeg bare skal gi ett tips, så er det at man prøver å fortelle en historie med bildene man tar. Hva historien er kommer jo helt an på den som tar bildet. Tenk over hva i situasjonen som fikk deg til å ville ta et bilde. Et bilde med mening gir mening.

 © Sylvelin Omdal

I fotobagen til Sylvelin