Objektivguiden - velg riktig objektiv

Lyst på nytt objektiv, men litt usikker på hva du skal se etter for det du vil ta bilder av?

Det finnes mange ulike typer objektiver, og hvis du er relativt fersk i den store fotoverdenen kan det kanskje virke litt overveldende. I denne artikkelen vil vi forsøke å tråkke opp en liten sti i objektivjungelen, slik at det blir lettere for deg å finne ut hvilket objektiv som passer best for deg og dine fotointeresser.

Tips nummer én er selvfølgelig å gjøre en liten behovsanalyse på seg selv – hva vil du å ta bilder av? Ønsker du å fotografere detaljrike nærbilder av planter, insekter og annet smått? Eller er landskapsbilder litt mer din greie? Motivet avgjør i stor grad hvilket objektiv du trenger.

Men aller først; Brennvidder

Første stopp på denne guidede turen i Objektivenes Land er brennvidde. Før du går til anskaffelse av et nytt objektiv er det nyttig å kjenne til dette begrepet. Objektiver deles nemlig inn etter brennvidden, som måles i millimeter. Et objektiv med lengre brennvidde snevrer inn synsfeltet, slik at du ser mindre gjennom linsen, og trekker motivet nærmere. Et objektiv med kortere brennvidde gir et bredere synsfelt, men det kameraet peker på vil bli forminsket

Blenderåpning

Nok et begrep det er greit å vite litt om. Blenderåpningen på et objektiv kan sammenlignes med pupillen i øynene våre, og bestemmer hvor mye lys som slippes inn til kamerabrikken. Jo større blenderåpningen, desto mer lys. Størrelsen på objektivets blenderåpning angis med blendertallet, eller f-nummer, for eksempel f/2,8. Dette betyr at diameteren på blenderen er 2,8 ganger mindre enn brennvidden. Så jo høyere f-nummer, desto mindre lys slippes inn. Lavere f-nummer = mer lys. Objektiver med en større blenderåpning krever mer av optikken, og kan ofte ha en høyere pris enn et objektiv med en mindre blenderåpning.

Blenderåpning

Faste brennvidder og zoom

Vi skiller også mellom objektiver med fast brennvidde og objektiver med zoom. Du kan enkelt finne ut hva som er hva ved å sjekke om det står ett eller to tall på objektivet. På et objektiv med fast brennvidde står det bare ett tall, for eksempel 50 mm. På zoom-objektiver står det to tall, for eksempel 16-60 mm. Dette betyr at brennvidden går fra 16 mm til 60 mm. Kort forklart: Er det to tall på objektivet ditt kan du zoome. Hvis det bare står ett tall er du nødt til å bevege kroppen din for å komme nærmere eller lengre fra motivet.

Men hvorfor i alle dager skal jeg velge et objektiv med en fast brennvidde når det finnes objektiver med zoom?

Vel, det kommer litt an på hva du har funnet ut i behovsanalysen din. Det finnes selvsagt både fordeler og ulemper ved begge typene. Et zoomobjektiv kan være mer anvendelig, fordi det kan brukes til mange forskjellige motiver, og du kan gå fra landskapsbilder til portrett uten å skifte objektiv. Men et objektiv med fast brennvidde er som regel mindre, lettere og ofte mer lyssterke enn zoomobjektiver. Noen ganger kan det være langt rimeligere med et objektiv med en fast brennvidde, sammenlignet med et zoom-objektiv, men prisen påvirkes selvfølgelig av optikken.

Sånn! Da håper vi du henger med i svingene, for nå beveger vi oss videre, og tar turen gjennom de ulike objektivtypene og bruksområdene.

Normalobjektiv

Kalles også standardobjektiv. Dette er en ekte all-rounder, er enkelt til å begynne med og fungerer godt til det meste. Normalobjektiv tilsvarer omtrent samme synsvinkel som det øyene våre oppfatter, altså en brennvidde på ca. 50 mm. Objektivene i normalområdet egner seg til det meste: feriebilder, portrett, landskap etc. Hvis du har et speilreflekskamera er det stor sjanse for at det fulgte med et normalzoom-objektiv.

Teleobjektiv

Teleobjektivene har en lengre brennvidde enn normalobjektivet, og deles ofte opp i korte (70-100mm), vanlig (100-200mm) og lang (300mm-). Teleobjektivet trekker motivet nærmere deg, så vi kan godt sammenligne det med en kikkert. Det er ikke uten grunn at naturfotografer og paparazzier sverger til teleobjektivet. Du kan nemlig stå på god avstand uten å forstyrre ville dyr i naturen eller kjendiser som spiser lunsj på en café. Det er selvfølgelig ikke bare dette du kan bruke teleobjektivet til. Det egner seg også godt til portrettfoto (kort tele), konserter og sportsfotografering.

Fotografer dyrelivet med teleobjektiv

Vidvinkelobjektiv

Lyst til å få et rom til å se litt romsligere ut? Eller ta flotte landskapsbilder? Da er vidvinkelobjektivet et godt valg! Med dette objektivet kan du fange mye av omgivelsene dine – hvor mye bestemmes av brennvidden. Et vidvinkelobjektiv er som regel alt som har en kortere brennvidde enn et normalobjektiv. Egner seg godt til by- og landskapsfotografering, arkitektur, reportasje og boligfotografering.

Ta noen spektakulære landskapsbilder med vidvinkel

Makroobjektiv

Med et makroobjektiv kan du ta detaljrike og spennende nærbilder. De produseres i flere brennvidder, fra 50-200mm, og har noen optiske fordeler som du ikke får i andre typer objektiver med samme brennvidde. De har nemlig en nærgrense som gjør det mulig å avfotografere i 1:1, som betyr at et objekt som er 1 cm blir 1 cm på bildebrikken. Et ekte makroobjektiv er aldri et zoom-objektiv, men har fast brennvidde. Hvis du ønsker å ta bilder av alt smått som kan finne på å stikke – eller stikke av! – som for eksempel insekter og ormer, så bør du velge et makroobjektiv med en lengre brennvidde på 100-200mm. Dette vil gi deg litt bedre arbeidsavstand. Hvis blomster, planter og andre stillestående ting er litt mer din greie, så bør du bruke en kort brennvidde på 50-70mm. Et makroobjektiv kan også fint brukes til for eksempel portretter, dersom du velger en lengre brennvidde.

Kom helt nærme motivet

Fiskeøyeobjektiv

Her får du med MYE i bildet. Det dekker faktisk inntil 180 graders synsvinkel, og åpner opp for noen unike fotomuligheter. Bildene dine får gjerne litt runde kanter – en morsom effekt! Fiskeøyeobjektiver har en lav brennvidde på 8-16mm, og er i utgangspunktet et ekstremt vidvinkelobjektiv. Hvis du ønsker å ta noen kreative og morsomme bilder kan dette objektivet passe godt for deg!

Få horisonten til å bue seg med fiskeøyeobjektiv