5 tips til ting du kan gjøre hjemme

FOTOGRAFER HJEMME

Man trenger på ingen måte å dra på jordomseiling for å ta et knallfint bilde. Det kan man gjøre hjemme i sin egen stue. Her har vi laget 5 tips til ting du kan fotografere hjemme, uten å måtte gå ut døra engang! 

Ta bilder av leketøy

Mange har gamle leker liggende, enter fra egen barndom eller egne barn; Det være seg dinosaurer, det være seg LEGO, det være seg dukker av ymse slag. Å ta bilder av leketøy er ikke bare morsomt, men også en fin måte å lære seg lyssetting på. Man har full kontroll på både lyset og motivet samtidig som man kan bruke akkurat så lang tid man vil. Lys beregnet for mobiltelefonen eller andre små lys som Lume Cube (som også har en haug med forskjellige tilbehør som fargefilter osv.) passer ypperlig. Er man forsiktig kan man også introdusere pyroeffekter som stjerneskudd e.l. i bildene for å bildene litt mer liv og action om det passer.

Finn frem både kameraet og barnet i deg og ta noen bilder av leketøy! Har du barn i hus er dette et fint prosjekt for hele familien. De er jo tross alt ekspertene.

Tips: Lag en historie til bildene og trykk dem i en fotobok. Ypperlig gave til noen eller kanskje den neste store barneboka?

Kreativ makro

Innen makrofoto er det uendelig mange motiver og man kan finne dem nesten hvor som helst, når som helst. Bare hjemme er det et hav av muligheter og alt fra planter til flisene på badet kan gi fantastiske resultater med abstrakte mønster og detaljer. Spray f.eks. et ullteppe med vann (bruk en helt vanlig tom flaske med kjøkkensåpe e.l.) og ta bilder av dråpene. Kombiner med lys og du kan virkelig begynne å svinge deg fra kreativitetens lianer. Sjekk gjerne ut temasiden vår for makrofoto for å gjøre det lettere å finne egnet utstyr om du trenger det.

5 kjappe motivtips:

 1. Dråper
 2. Smykker
 3. Døde insekter fra vinduskarmen
 4. Planter

Sjekk temasiden vår for makrofoto med ferdig sortert utstyr som er egnet for makro.

Lag din egen filmplakat

Alle drømmer vel om å være hovedrollen i en film? Eller? Uansett om du drømmer og glitter (og ikke minst glamor) eller ikke er det sannsynlig at å lage en filmplakat med seg selv er et morsomt prosjekt de fleste kan like.

Dette krever naturlig nok et slags redigeringsprogram som Photoshop så man kan klippe ut de som skal være med fra bakgrunnen og legge til elementer som tekst eller kanskje flammer etc. Når man skal finne andre ting man kan fylle plakaten med er «cluet» å finne .PNG-filer, som er bilder der bakgrunnen er klippet ut og som man da lett kan plassere og bruke i ditt eget bilde. Det er massevis av gratis ressurser der ute, men pass selvsagt på eventuelle opphavsrettigheter. Det finnes også generatorer som hjelper til med produksjonen av selve plakaten.

3 kjappe plakattips:

 1. Science-fiction
 2. Western
 3. Skrekk

Fornøyd med resultatet? Trykk den som en ekte plakat og heng det på veggen.

Vlogging og streaming

Vlogging: Bor det en vlogger i deg? Har du et tema du brenner for er sjansen stor for at noen andre også gjør det samme. Hvorfor ikke starte en vlogg om det? Man trenger ikke stort mer enn et kamera for å sette i gang, men hvis du vil gjøre det skikkelig; ta en kikk på vloggepakkene vi har satt sammen så slipper du å tenke på hva som er lurt å ha. Hvis du heller vil velge eget utstyr kan du sjekke guiden vår med tips og triks for utstyrsbiten.

Streaming: Er du den neste store streameren? Streaming, når man snakker om å gjøre det selv og ikke se på Netflix, er først og fremst forbundet med gaming, altså at man kringkaster at man spiller et spill live over internett til folk som sitter og ser på. Man kan selvsagt streame andre ting også, men felles er gjerne at man har et fast oppsett på hvor man gjør det. Det essensielle man trenger er en PC, kamera, mikrofon og lys. Ofte trenger man gjerne også en mikser så man kan styre utstyret uten å måtte flytte seg ut av bildet. Vi har det meste man skulle trenge og sjekk gjerne utstyrsguiden vår for streaming så du vet hva du skal se etter.

Ta portretter av familien eller selvportretter

Ta noen fine portretter av de du bor med, det være seg familie eller venner. Bor man eller er man alene kan man knipse noen fine selvportretter. Et portrettbilde trenger ikke nødvendigvis være av et menneske, så har man en firbeint kamerat er det et ypperlig portrettmotiv (om de vil samarbeide selvsagt). Det er mange måter å ta et portrettbilde på så her er det bare å la kreativitetens juice få fritt utløp.

4 kjappe tips:

 1. Enkle svart/hvitt portretter på ren bakgrunn
 2. Bruk rekvisitter/kostymer
 3. Lek med lyssettingen
 4. Bruk en projektor med et bilde som kan «bekle» den du tar bilder av

Utstyrsmessig kan man ta portretter med hva som helst, men når det kommer til optikken kan det være verdt å merke seg at jo større blender man kan bruke, desto mer kan man «sløre» ut bakgrunnen og få den proffe «looken». Blendertall på 2.8 eller større er godt egnet, sjekk gjerne ut temasiden vår for lyssterk optikk om du vil ha et nytt objektiv. Vil du sprite det opp med litt kreativt lys? Sjekk temasiden vår for LED-lys.