Guide

Blits og lys

Få fullstending kontroll på lyset i bildene dine
Å bruke litt mer lys enn hva moder natur byr på er en veldig morsom måte å utfordre seg selv på når man tar bilder. Det kan nok virke litt overveldende for mange, men det er utrolig enkelt å bare være kreativ med blitsen og lære underveis. Nøkkelen ligger i å ikke overdrive, så et av de beste tipsene man kan gi er å starte med 1 blits og heller flytte det rundt og se hva som skjer med lyset. Det gjør det mye enklere å utnytte flere blitser for å få til det du vil. Her går vi gjennom de vanligste blits- og lystypene til foto og video:

Speedlights

Blits på kameraet

Klassikeren

Speed lights er gjerne det de mer tradisjonelle blitsene kalles, de som ofte sitter på toppen av kameraet. Disse blitsene har vært en trofast traver for fotografer i en årrekke og gjør en god jobb med å gi ekstra lys når det trengs uten å ta opp all plassen i fotosekken. Så godt som alle systemkameraer i dag har en slik blits som passer og man trenger ofte ikke tømme sparekontoen heller. Mange føler nok dog at de vil leke med ulike lysmodifiserende tilbehør som softbokser osv. og da er nok en såkalt studioblits litt mer egnet.

Studiolys

Lys med mange muligheter

Det beste fotolyset

I dag er begrepet studioblits en smule bredere enn det kanskje var for noen år tilbake. Nå er det ikke bare enorme lamper man må være to mann for å flytte man tenker på lengre, men heller blitslys man har muligheten til å enkelt bruke softbokser, låvedører og annet lysmodifiserende tilbehør med. Disse lampene kommer i ulike varianter og løsninger, men de siste årene har virkelig batteridrevne studioblitser virkelig tatt av. Ikke bare er de bærbare så man kan ta det med seg ut, men de er også blitt relativt rimelige. Studioblitser brukes også oftest sammen med en mottaker og en trigger. I stedet for å sette en blits på toppen av kameraet setter man i en trigger som da sender til mottakeren i blitsen man har på et stativ. Det gjør det enkelt og flytte blitsen så man kan være kreativ med lyset! Bruken av trigger og mottaker gjør det også enkelt å gjøre det mange vil, å bruke flere blitser samtidig.

Kontinuerlig lys og LED

Enkelt å se hva lyset gjør

Passer både foto og video

Et felt som virkelig har hatt en liten revolusjon er kontinuerlig lys, mye pga. LED. LED har gjort det mulig å lage kraftige lys som er holdbare og rimelige, noe som igjen gjør det enormt praktisk å bruke. Disse kan være alt fra store paneler, ringlys som mange vloggere bruker eller små vanntette lys man kan bruke på neste ferietur.

3 kjappe tips

  1. Begynn med 1 lys - da er det lettere å forstå hvordan det fungerer og utvide med flere etterhvert.
  2. Eksperimenter med lysmodifisering - bruk en softfoks for å myke opp lyset.
  3. Flytt blitsen av kameraet - lyset blir fort mye mer apellerende, spesielt i portrettbilder.

Lysmodifisering

Form lyset som du vil med softbokser, paraplyer osv.

Det finnes et hav av forskjellige muligheter til å forme lyset akkurat slik du vil. Enten det for å myke opp lyset i et portrettbilde eller om du vil ha en fokusert lysstråle på et subjekt i et mer konseptuelt bilde. Det er ikke så komplisert som man kanskje skulle tro å begynne å eksperimentere med dette, men et meget godt tips er å passe på at softboksen e.l. passer på blitsen eller studiolyset!

Typer lysmodfisering

4 av de mest poplulære

Utvalgte produkter

Utvalgte favoritter fra sortimentet