TIPS OG TRIKS

GATEFOTO

Gatefotografering er kanskje en av de vanligste temaene innen fotografering, rett og slett fordi omtrent alle har gjort det. Vært på en ferietur og tatt et bilde av en bakgate i Hellas? Da har du tatt et gatefoto. Knipset et fint bilde av folk på Karl Johan med sola i bakgrunnen? Gatefoto. Du skjønner tegninga, gatefoto er både enkelt og kan gjøres omtrent når som helst. Likevel, som med all annen fotografering, alltid fint med et tips eller to på baklomma når du tar bilder.

Sjekk temasiden vår for Gatefotografering for å finne passende utstyr.

Kameraet

Når det kommer til kamera bruker man gjerne et som ikke er så stort og iøynefallende. Mange som driver mye med gatefoto bruker da ofte gjerne et avansert kompaktkamera for å være så usynlig som mulig. Richoh GR-serien, Sony RX100-serien og Fujifilm sinn X100-serie er gode eksempler på slike kameraer.

Når det er sagt er det ingenting i veien for å bruke et systemkamera, og man må gjerne det om man vil komme tettere på uten å miste kvalitet i bildet. Hvilket som helst systemkamera fungerer, men mange velger de mindre og lette speilløse kameraene. Både fordi det rett og slett er lettere å bære rundt, men også fordi man oppleves som mindre «skummel» når man ikke har et massivt speilreflekskamera med stort zoom-objektiv.

Objektivet

Vidvinkel og normaloptikk er kanskje de mest anvendelige objektivtypene til gatefoto.

Et vidvinkel-objektiv er ypperlig når man tar bilder av smale sidegater, skyter fra hofta eller bare vil ha med mye av miljøet rundt i bildet.

Normaloptikk er objektiv med brennvidde mellom 35mm og opp til ca. 85mm. Disse ligger nokså nært det øyet ser ift. avstand, så det kan være en god måte å virkelig fange opp øyeblikket du ser å bruke et slikt objektiv til gatefotografering.

Teleoptikk kan også brukes, men man blir gjerne veldig synlig når man står og knipser og det er ikke alltid ønskelig.  

Fast vs. zoom. En god anbefaling her er å stort sett bruke fastoptikk, altså objektiv uten mulighet for å styre zoom. Dette gjør ikke bare objektivene fysisk mindre, men det er også en fin måte å utfordre seg selv og komposisjon på. Bruker man zoom, som det på generell basis ikke er noe i veien for, blir man ofte stående på samme sted mens man zoomer inn og ut. Med fastoptikk blir man «tvunget» til å flytte mer på seg og det kan gi interessante vinkler og komposisjoner.

Test

Ta bilder fra avstand

Er man ikke helt komfortabel med å ta bilder av folk ute kan man gjerne starte med å stå litt på avstad. Tenk litt på miljøet rundt motivet og la det være med i bildet. Kanskje er det et kult gatemaleri noen kan gå foran for å gi bildet noe ekstra visuelt? Å ta bilder fra avstand er også en fin måte i å isolere et motiv på.

Skyt fra hofta

En interessant teknikk som kan gi veldig interessante bilder. Dette gjøres enklest med vidvinkelinnstilling eller vidvinkeloptikk. Man går rett og slett med kameraet langs siden av kroppen, som om du egentlig ikke tar bilder, og knipser i vei når man går forbi noe interessant. Det er utrolig gøy å se på fangsten av bilder i etterkant, omtrent like gøy som da man før i tiden ventet på at man skulle få bilder tilbake fra fremkalling.

Vent på øyeblikket

Selv om gatefotografering handler om å fange øyeblikk er det ingenting i veien for å vente på det rette og legge opp til det. Man kan finne seg en fin vegg som gir fine skygger/refleksjoner ved gitte tider på døgnet. Kanskje er det en utstillingsdukke i vinduet hos en butikk som kan gi en morsom «interaksjon» når noen går forbi? Og ikke vær fornøyd med første person som går fordi, vent litt så blir man kanskje belønnet med en person i en vanvittig hatt og kappe f.eks. Hvem vet?

Bruk refleksjoner

Å bruke refleksjoner kan gi bildet en interessant vri. Se etter refleksjoner i butikkvinduer, vinduet til en parkert bil, vanndammer etc. Tar man et bilde av noen gjennom et vindu kan man også få med refleksjoner fra gatebildet rundt og kan gi veldig kule bilder.

Ta bilde av gatemusikanter

LGatemusikanter er perfekte motiv for gatefotografer. Ikke bare er de ofte en synlig del av gatebildet, de gir som regel alltid et interessant bilde og man kan bruke litt tid på komposisjon uten at motivet forsvinner.