GUIDE

KIKKERT

Det grunnleggende

Tre viktig faktorer. Det er tre ting som er viktig å tenke på når man skal velge en kikkert – diameteren på frontlinsen, forstørrelsen og utgangspupillen.

Diameteren på frontlinsen bestemmer hvor mye lys som slippes inn i kikkerten – jo større diameter, jo mer lys. I utgangspunktet selvforklarende, men det er litt mer komplisert enn som så. Forstørrelsen spiller nemlig inn på lysets gangs gjennom kikkerten.

Forstørrelsen sier noe om hvor mange ganger et objekt forstørres når man observerer det gjennom kikkerten, og er det som oftest er viktigst for kunden når de velger kikkert. Det dere som selgere må være klar over er at jo høyere forstørring kunden ønsker, jo mer konsentrert kommer lyset gjennom kikkerten. Det er dette som er kikkertens utgangspupill.

Utgangspupillen regnes ut ved å ta diameteren på frontlinsen og dele på forstørringen. Standardkikkerten 8x42 får da en utgangspupill på: 42/8=5,25mm. Utgangspupillen skal være så stor som mulig i forhold til den maksimale pupilldiameteren til den som bruker kikkerten. Siden øyet med alderen ikke klarer å utvide seg like mye lenger vil ikke øyet til en ung og en gammel person ha samme maksimale pupilldiameter.

Reduksjonen i øyets maksimale pupilldiameter i takt med økt alder:

  • 20 år: 8,0 mm
  • 30 år: 7,0 mm (7x50/8x56)
  • 40 år: 6,0 mm (7x42/8x50/10x56)
  • 50 år: 5,0 mm (7x35/8x42/10x50)
  • 60 år: 4,1 mm (7x30/8x32/10x42)
  • 70 år: 3,2 mm (7x22/8x25/10x32)
  • 80 år: 2,5 mm (8x20/10x25)

Regelen blir da: Jo eldre person, jo mindre spiller utgangspupillen en rolle.

Fokusering. Still først fokus med senterjusteringen slik at (som oftest) venstre øye ser klart. Korriger deretter fokus på det andre okularet med okularjusteringen

Ikke for høy forstørrelse. En kikkert med forstørring opptil 10x er som regel grei å holde rolig nok til at man får et brukbart motiv. Går man høyere opp i forstørrelse vil det bli vanskelig å holde kikkerten rolig nok til å få et observerbart motiv (med unntak av Canons IS-kikkerter), og man vil ikke ha noe nytte av kikkerten. Det er derfor viktig å forklare kunder som ønsker høyere forstørring at de enten må redusere kravet til forstørring eller kjøpe et stativfeste slik at de kan montere kikkerten på et stativ.

Mange av de større kikkertene har en standard gjenge i fronten mellom kikkerttubene, og der kan man montere stativfestet.

Glasskvalitet. Glasskvaliteten er viktig for hvor mye lys som kommer gjennom kikkerten, hvor god kantskarpheten er og hvor skarpt resultatet blir. Generelt sett har en dyr kikkert bedre glasskvalitet enn en rimelig kikkert, og blant de kikkertene vi har er det Leica og Zeiss som er ledende på glasskvalitet.

Coatinger Antirefleksjonscoating – hindrer at lys reflekteres inni kikkerten og skaper uønskede lyse flekker i motivet (de fleste kikkerter har slik coating i varierende kvalitet). Hydrofob coating – vann og smuss setter seg ikke på linsene, men preller av (brukes på dyre Leica-kikkerter og en del dyre båtkikkerter).

Bruksområder

Anbefalte kikkerttyper og info basert på bruksområde

Allround. 

Anbefalte modeller:

  • 8x42
  • 8x30/8x32 (noe mindre og lettere alternativ)
  • 10x42 (kraftigere alternativ)

8x30/8x32, 8x42 og 10x42 er kikkerttyper som egner seg for variert bruk. Er gode skumringsegenskaper viktig, bør man unngå 8x30/8x32 og 10x42, som alle går under kategorien dagslyskikkert. Velg heller 8x42, som er allround-kikkerten over alle andre. Moderat forstørrelse på 8x gjør det enkelt å håndholdte kikkerten, og kikkerten har et vidt synsfelt som gir godt overblikk i terrenget og gjør det mulig å betrakte større landskapspartier. 8x er høy nok forstørrelse til å betegnes som ideell til allround-observasjon også av fugler og pattedyr. Objektivdiameter på 42 mm gir relativt god lysstyrke (dersom forstørrelsen er kun 7x eller 8x) og dermed anvendelighet også i tussmørke, samtidig som de er med og sikrer et uanstrengt og optisk sett godt synsinntrykk.

Båt.

Anbefalte modeller:

  • 7x50
  • 7x42 (noe mindre og lettere alternativ)
  • 8x42 (noe mindre og lettere alternativ, mer allsidig med 8x forstørrelse)

7x50 er den ideelle kikkerten for båtbruk, alternativt 7x42 hvis du vil at kikkerten skal være mindre i størrelse og dermed praktisk når du også går i land. 7x-kikkerter har lav nok forstørrelse til at du klarer å holde dem i ro i båt. (Da etterspørselen etter 7x42 har dabbet av de siste årene finnes det nesten ikke 7x42-kikkerter igjen på markedet, og primært i høyere prisklasser). 7x50 har større utgangspupill enn 7x42 på grunn av den store objektivdiameteren på 50 mm, og tillater mest slingringsmonn i øyets plassering i forhold til okularet. Den store objektivdiameteren på 7x50 gjør at denne tåler mer sjøsprøyt uten å tape seg i synskvalitet. Alternativt kan en robust 8x42 også fungere i båt, og en slik kikkert vil ha et langt større brukspotensiale, da den er mindre og lettere enn 7x50, samtidig som den har 8x forstørrelse, noe som er mer allsidig om man skal bruke kikkerten til andre bruksområder enn i båt. Båtkikkerter bør ideelt sett være vanntette og så robust bygd at de til en viss grad tåler støt. Gummiarmering er en klar fordel idet du får et bedre grep om kikkerten, den blir ikke så kald å holde i, og den ligger mer i ro der du legger den fra deg i båten. Det leveres båtkikkerter både uten og med kompass. Uten kompass er mest populært, bl.a. på grunn av at kompasset stjeler deler av søkerbildet, vanligvis den nederste delen. Kompasskikkerter har også avstandsskala, og strekene i avstandsskalaen oppleves distraherende hvis du ikke har bruk for dem. Kikkert med kompass brukes stort sett bare som båtkikkert, og særlig av dem som navigerer etter kart eller draft.

Fjelltur. 

Anbefalte modeller:

  • 8x20/8x25
  • 10x25 (det litt kraftigere alternativet)
  • 8x30/8x32 (det litt mer lyssterke alternativet)
  • 10x30/10x32 (det litt kraftigere og mer lyssterke alternativ)

Vekt og størrelse er viktig på fjellet. Fordi betraktningsavstandene ofte er lange, er det vanlig å velge minst 8x forstørrelse. Lommekikkerter med 10x forstørrelse har et noe snevrere synsfelt og gir redusert overblikk over terrenget. Stort synsfelt er viktig når en leter med kikkert etter små dyr eller fugler på en ensformig fjellvidde eller i ei homogen dalside med få objekter å orientere seg etter.

Fuglekikking. 

Anbefalte modeller:

  • 10x42
  • 8x42 (det litt mer lyssterke alternativet, lavere forstørrelse)
  • 10x50 (lyssterkt alternativ)

8x42 og 10x42 er de mest brukte modellene, men 8x30/8x32 foretrekkes hvis det er viktig at kikkerten er liten og lett. For fuglekikkere som foretrekker minst 10x forstørrelse og er villig til å bære på større og tyngre kikkerter, utpeker 10x50 seg. Det 50 mm store objektivet på 10x50 gjør kikkerten enda bedre optisk enn 10x40/10x42, både i dagslys og grålysning/skumring. Enkelte mener 10x er for stor forstørrelse til å holde kikkerten rolig under alle forhold, f.eks. når du er andpusten, fryser og i vind, men under ideelle situasjoner oppleves den høye forstørrelsen som et pluss av mange kikkertbrukere. Er du i tvil om du skal velge 8x eller 10x, velg 8x! Særlig gjelder dette brukere i høy alder og mindre stødig hånd. Anskaffer du i tillegg til håndkikkerten et feltteleskop på stativ (enøyd kikkert med høy forstørrelse egnet også for å ta med ut i terrenget), vil du som fuglekikker øke dine observasjonsmuligheter betraktelig. Feltteleskopene har gjerne zoomokular med variabel forstørrelse fra ca. 20x til 60x. Som stativ benyttes vanlige foto- eller videostativer. Feltteleskop er særlig anvendelige i åpent landskap med store avstander til fuglene, f.eks. ved innsjøer og fuglerike fjære- og sjøområder.

Hus/terasse.

Anbefalte modeller:

  • 8x42 
  • 10x42 (kraftigere alternativ) 
  • 10x50 (kraftigere alternativ, litt bedre lysstyrke enn 10x42)
  • 12x50 (kraftigere alternativ enn 10x)

Til dette stasjonære bruket spiller kikkertens vekt og størrelse liten rolle. Vi anbefaler store, lyssterke kikkerter med 42, 50 eller 56 mm objektiv. Disse er bedre å se med enn små kikkerter. 7x50 var tidligere den mest brukte modellen i de tusen hjem, men i takt med at produsentene har oppnådd bedre kvalitet på kikkerter som har høyere forstørrelser enn 7x50, har 8x42 tatt over rollen som førstevalget. Kikkerter med 8x forstørrelse er lett å holde i ro. Er du stødig på hånden eller vil bruke kikkerten sittende i stol, klarer du å holde 10x42, 10x50 og 12x50 stødig nok til å få utbytte av den høye forstørrelsen. Legger du an mot rekkverk/gelender/vinduskarm eller monterer kikkerten på stativ, kan du benytte enda høyere forstørrelser. Velger du et spottingscope på stativ (enøyd kikkert med høy for størrelse), vil du øke dine observasjonsmuligheter betraktelig. Disse har gjerne forstørrelser på mellom 20x og 60x. Som stativ benyttes vanlige foto- eller videostativer. Spottingscopene er særlig anvendelige i åpent landskap med store avstander, f.eks. ved sjøen og i fjellet.

Astronomi. 

Anbefalte modeller:

  • 8x56
  • 8x50 (litt mindre lyssterkt alternativ) 
  • 10x50 (kraftigere alternativ, litt mindre lyssterk) 
  • 10x56 (kraftigere alternativ)

Vil du observere måne og planeter, anbefales primært en lyssterk kikkert, typisk 8x50, 8x56, 10x50 eller 10x56.

Teater/Reise. 

Anbefalte modeller:

  • 8x20/8x25
  • 10x25 (det litt kraftigere alternativet)

8x20/8x25 og 10x25 lommekikkerter anbefales ofte når vekt og størrelse er mer avgjørende enn synskvalitet*. Disse små kikkertene egner seg ikke til røff bruk i alle vær- og lysforhold, men kan være det beste valget når du alltid vil ha med deg en hendig kikkert for bruk når behovene tilfeldig dukker opp. Kontrast og særlig lysstyrke på disse små kikkertene er for dårlig* til at de egner seg i tussmørke.

* Det finnes unntak. Premiummerkene Leica, Swarovski og Zeiss leverer kompakte modeller som i stor grad har høye ytelser, selv om kikkertene er kompakte