Fotografer spindelvev

Dokumenter verkene til en av naturens arkitekter

Artikkel - Inspirasjon

Spindelvev er et utrolig fint fotomotiv! Uansett nivå på fotografen er det enkelt å få til noe som ser interessant ut. Det lønner seg å bruke et objektiv som er en kort nærgrense så du kommer så tett som mulig på spindelvevet. Et makroobjektiv eller et vidvinkelobjektiv passer ypperlig. Med et vidvinkel-objektiv får man også med mer av omgivelsene rundt, noe som kan være veldig fint i en morgenfrisk eng f.eks.

Spindelvev finner man stort sett overalt, så det er aldri vanskelig å finne et å knipse noen bilder av. Om du likevel skulle slite litt med å finne et kan du prøve og se i gress og kratt fra knehøyde og nedover, da finner man som regel noe. Typisk engterreng rett og slett. Edderkopper vet også at mye maten de spiser tiltrekkes av lys, så du finner ofte spindelvev i nærheten av lamper etc. også. Der du finner andre insekter finner du som regel også edderkopper og spindelvev med andre ord.

Ta bilder fra flere vinkler

Som med de fleste motiv er det alltid lurt å prøve forskjellige vinkler. Et spindelvev flytter jo ikke på seg, så det er stort sett enkelt å ta bilder fra flere vinkler. Det trenger ikke nødvendigvis å gi deg bedre bilder, men plutselig ser du noe fra den andre siden av spindelvevet du ikke så nettopp. Det kan være så enkelt som at lyset forandrer seg når du plutselig har sola mot deg i stedet for i ryggen, eller kanskje du får øye på selveste arkitekten?

Et godt tips om du vil ha så mye som mulig å fokus er å ta bilder av spindelvevet rett på. Altså rett foran eller rett bak.

Se også på hvor spindelvevet henger. Selv om det ikke er hovedfokus i bildet vil omgivelsene sette en stemning i bildet det er fint å være litt bevisst på.

Fokuser manuelt

Av en eller annen grunn er mange litt redd for å bruke manuell fokus når de tar bilder. Den største årsaken er nok at man vil være sikker på at motivet er i fokus og det er jo forståelig nok, men når det er sagt er det noen motiv det kan lønne seg å bruke manuell fokus på. Når du tar bilder av et spindelvev kan det være vanskelig å få autofokusen til å fokusere akkurat der du vil, så skru over til manuell og se om du får bedre kontroll. Å bruke manuell fokus gjør det også litt morsommere å eksperimentere og kanskje lage noe litt mer abstrakt.

Dråper og dugg

Et spindelvev dekket av dråper kan nesten sies å være en klassiker av et fotomotiv. Om du ser et og liker å ta bilder er det omtrent umulig og gå forbi. Når morgenduggen leker seg i gresset er det enkelt å finne, men siden det som regel er et relativt lite motiv bør man holde et øye åpent for det. Også må man jo opp tidlig før dugget fordamper, det er jo ofte lettere sagt enn gjort. Da kan du bruke et lite triks fra makrofotografens verktøykasse; Nemlig en spruteflaske. Fyll en ren spruteflaske med vann og vips kan du lage dine egne duggdråper, akkurat når du vil. Om du gjenbruker en gammel spruteflaske det har vært såpe i, vær helt sikker på at du har rengjort den ordentlig så du ikke tar knekken på flora og fauna.

Prøv en blits og/eller et LED-lys

Vil du ha ekstra kontroll på lyset, og dermed også motivet, bruker du en blits eller et LED-lys. Det gjør det enklere å få alt i fokus iom. at du kan bruke liten blenderåpning når du har ekstra lys tilgjengelig, men det beste med ekstra lys er alt det kreative man kan gjøre med det. Steg nr. 1 er å få blitsen bort fra kameraet, enten via ledning eller trådløst ved hjelp av en trigger. Her er det bare å prøve seg frem med plassering og lysstyrke. Spindelvevet står jo stille, så du har god tid til å eksperimentere.

Om du vil ta det enda et hakk opp bruker du farget LED-lys i tillegg til blitsen/LED-lyset du bruker som hovedlys. Alle LED-lys som er merket med «RGB» kan du endre farge på. Prøv f.eks. en Godox TL30 bak spindelvevet og du kan få et spindelvev med en «science fiction»-aktig effekt. Eller bruk en blits med en diffuser når sola har gått ned og få et skikkelig atmosfærisk bilde av spindelvevet.

Se etter mørke bakgrunner

En nokså enkel ting å gjøre når du tar bilder av spindelvev er å finne et som har en mørk bakgrunn. Det kommer til å gi en bedre kontrast mellom spindelvevet og bakgrunnen og da kommer jo motivet tydeligere frem. Du kan gjøre det naturlig ved å se etter mørke bakgrunner, eller så kan du bruke en bakgrunn du har laget klar selv. Det kan være noe så enkelt som et ark med mørk farge eller du kan bruke dedikerte bakgrunner med trykk på papiret så du også får med noe tekstur, selv om det er ute av fokus. Caruba har noen flotte bakgrunner det er enkelt å bruke til dette f.eks. De er ikke store og kan eventuelt klippes til så du kan lage deg et hendig lite bakgrunnssett til makrofotografering.

Lag et fotoprosjekt

Når du snevrer ned til et spesifikt motiv som dette er det veldig enkelt å lage et aldri så lite fotoprosjekt ut av det! Si du f.eks. tar bilder av spindelvev i ny og ne i løpet av et år, da har du sannsynligvis en god del bilder. Prøver du tipsene over i tillegg til egne kreative krumspring har du da også masse bilder som ser ganske forskjellig ut. Der har du rett og slett et fotoprosjekt! Lag en fotobok av det da vel! Eller send det inn til oss i og bli med i «Prosjektet»?