Utstyrstips

Portrettfotografering - Objektivtips

Portrettbilder blir best med et egnet objektiv. Gjør bakgrunnen til et kremet sammensurium av herlighet!

Portrettfotografering er noe alle har gjort, men kanskje som regel i en «dokumenterende» stil med litt stive oppstillinger foran diverse kulturminner e.l. Ofte ser man også et fint bilde av noen der personen er like skarp som bakgrunnen og da blir det liksom ikke et skikkelig portrettbilde. Men med rett objektiv med relativt stor blenderåpning er det faktisk ganske lett å ta et ordentlig portrettbilde. Nøkkelen ligger som nevnt i stor blenderåpning og jo mindre tall desto mer får du isolert motivet. f/2.8 er ofte en maksimal man opererer med og som regel ser man objektiver som er egnet for portrett med blender f/1.8, f/1.4 eller f/1.2.

Et annen nøkkelpunkt er i brennvidden og man vil gjerne ha litt zoom når man tar bilder av folk og fe for at proporsjonene i ansiktet blir mest mulig gunstige og naturtro. Selve «portrettbrennvidden» er 85mm, men så lenge blenderen er god er det ingenting i veien for å velge en 35mm eller 50mm heller. Grovt sagt kan man si at brennviddene som er best egnet for portrett er fra 50-200mm.

Nikon Z NIKKOR 85mm f/1.8 S

Ypperlig til portrettbilder for Nikon Z-brukere

Canon RF 85mm f/1.2L USM

Enorm blender for ekstra herlig bokeh

Fujifilm XF 56mm f/1.2 WR

Et av de beste portrettobjektivene til Fuji X-systemet

Nikon NIKKOR Z 50mm f/1.2 S

Lysmonster fra Nikon

Olympus M.Zuiko MFT 25mm F/1.2 PRO

Blant de beste for portrettfotografering for MFT-systemet

Sony E FE 85mm f/1.8

Kompakt, lett og knivskarpt!

Andre anbefalinger

Gode teleobjektiv for fuglefotografering

*Vi prøver alltid å finne illustrasjonsbilder som er tatt med det anbefalte objektivet. Noen ganger finnes det ikke og da bruker vi eksempelbilder som gir tilsvarende resultat som med det anbefalte objektivet.