Kreativ makro

Makrofoto kan være mer enn bare blomster og bier

Artikkel - Inspirasjon

Makrofotografering er ikke bare nærbilder av insekter og blomster, det er også en fototype man virkelig kan være kreativ med. Nesten alt blir interessant når man ser det nærme og man trenger ikke nødvendigvis å kunne se nøyaktig hva det er heller. Når man kommer nærme noe dukker det plutselig opp interessante mønster, fargespill, teksturer – og vips har man noen skikkelig fine abstrakte makrobilder.

Her har vi samlet litt inspirasjon for å kickstarte fotograferingen. Trenger du makroobjektiv? Sjekk ut anbefalingene våre her.

Olje + vann går an! (og melk + maling)

Vann og olje er som kjent ikke veldig glade i hverandre, så olje blir veldig synlig i vann fordi det ikke blander seg. Og det byr på fotomuligheter!

Du trenger:

 • En gjennomsiktig beholder, gjerne en ildfast form eller et lite akvarium e.l.
 • Olje (olivenolje fungerer knall)
 • Noe fargerikt å ha under beholderen (farget papir, et magasin e.l.)
 • Konditorfarge
 • Melk (alternativt)
 • Akrylmaling (alternativt)
 • Oppvasksåpe (alternativt)

For å krydre litt ekstra:

 • Glitter
 • LED-lys du kan endre farge på

Finn frem beholderen og legg den på noe fargerikt, dette blir bakgrunnen i bildet. Fyll beholderen med vann og hell litt olje her og der. Her kan du bruke en pipette for å ha bedre kontroll på «boblene». Du kommer umiddelbart til å se effekten og da er det bare å knipse i vei!

Du kan også få veldig interessante effekter med melk, olje, oppvasksåpe og akrylmaling også! Veldig kort og enkelt fortalt har du melk i en beholder og bruker en pipette med maling for å lage fargebobler på oljen i melka. Så tilsetter du et par dråper oppvasksåpe og ser «magien» utfolde seg (husk å ta bilder!). Når blandingen har blitt grumsete heller du ut blandingen og begynner på nytt. Her er det nesten umulig å få to like bilder og det er veldig gøy å eksperimentere med.

Lag dine egne verdener

Små figurer er kjempegøy å fotografere og man kan faktisk gjøre en karriere av å kun ta bilder av miniatyrfigurer (se Instagram-kontoen til Tanaka Tetsuya nydelig inspirasjon).

Det finnes massevis av forskjellige typer miniatyrfigurer du kan bruke; Det kan f.eks. være figurer fra miniatyrspill som Warhammer (merk at disse må males, så det krever litt ekstra), LEGO-figurer eller andre små lekefigurer. Men det som kanskje er mest morsomt er å bruke små figurer til modelljernbaner. Disse er ferdig malt, har en viss form for realisme og finnes i et hav av forskjellige temaer og positurer. Det finnes også miniatyrtrær og andre ting du kan bruke til å lage små dioramaer. Eller du kan bruke figurene sammen med «vanlige» ting og knipse noen humoristiske bilder.

PS: Her kan det lønne seg å ha et makroobjektiv med litt vidvinkel så du får med mer i bildet. Disse gjør typisk ikke «ekte makro» i 1:1, men 1:2 holder i massevis til dette og disse objektivene har vanligvis brennvidder på 24mm til 50mm.

Dråper - en allsidig klassiker

Dråper er for så vidt et relativt kjent motiv for makrofotografer, ofte da naturlig ute i blomsterenga i morgentimene eller rett etter at det har regnet. Men du trenger ikke stå opp tidlig eller vente på en regnværsdag. Du kan nemlig «dråpelegge» omtrent hva du vil ved hjelp av en spruteflaske/pipette.

Så finn frem spruteflaske (om du bruker noe det har vært såpe i, rens godt før du eventuelt spruter ned planter etc.) og noe interessant der vanndråpene blir liggende (sier seg selv at ting som absorberer fuktighet kjapt ikke er spesielt godt egnet). En pipette kan gjøre det enklere å plassere dråper akkurat som du vil.

Eksempler på ting:

 • Fjær (gjerne fra sjøfugl, da perler dråpene seg nydelig pga. vannbeskyttelsen sjøfuglene har på fjærene sine)
 • En god gammeldags CD (blir utrolig stilig!)
 • Reflekterende overflater
 • Tekstiler
 • Et forlatt spindelvev

PS: Om du får til at noe reflekterer i dråpene snakker vi meget kule bilder!

Finn teksturer og mønstre i dagligdagse ting

Du kan finne mønstre og teksturer i hva som helst, men det er enklere å se noe interessant i dagligdagse ting med litt forstørrelse, og jo høyere forstørrelse desto mer interessant blir det som regel. Mens du leser dette kan vi nesten garantere at du har et eller annet innen en armlengdes avstand fra der du er og som sagt kan det omtrent være hva som helst så lenge det ikke er helt glatt.

Her har du fort et lite fotoprosjekt på gang også; Hverdagslige ting forstørret opp. Prøv det!

Eksempler:

 • Undersiden av blader
 • Oppkuttet frukt/grønt som kiwi eller løk (prøv å putte det i en beholder med kullsyrevann)
 • Garn og andre tekstiler
 • Et fotolerret
 • Smykker

Krystaller og mineraler

Krystaller og mineraler er ikke bare for smykker og balansere chakraen din, det er også veldig fine motiv for å lage noen abstrakte makrobilder. Eksperimenter veldig gjerne med LED-lys som kan skifte farge, da kan du få noen fine refleksjoner og skygger også!

Krystaller og mineraler er å få kjøpt mange steder, men om du vil støtte lokalt i Norge anbefaler vi Naturens Mangfold. De har mineraler og krystaller alle prisklasser.