UTSTYRTIPS

VLOGGING

Vloggere foretrekker som regel lette løsninger da man gjerne er ute på farten, men har man et noe tung løsning kan man selvsagt bruke et lite bordstativ e.l. så man slipper å holde kameraet så mange har dette tilgjengelig i bagen.

Her har vi samlet noen generelle tips til hva man kan se etter når man skal velge utstyr. Usikker på hva du skal velge? Ta en kikk på våre fiks ferdige pakkeløsninger. 

Kameraet

Som nevnt er det ofte lette løsninger som er best egnet for vlogging, eller i det minste en vekt man fint kan bære. Mange velger mobilen, men om man vil løfte bildekvaliteten noen hakk bruker mange vloggere gode kompaktkameraer som Canon PowerShot G7 X III eller et av Sony sine RX100-kameraer f.eks. der man også kan koble til mikrofoner eller LED-lys.

Mange vil nok også ha muligheten til å bytte objektiv om man vil og velger seg et speilløst systemkamera som f.eks. Canon EOS M50 eller et kamera i Sony sin a7-serie. Det er også en fordel å velge et kamera som har en skjerm som kan vinkles mot deg, «selfie-skjerm» i kombinasjon med automatisk fokusering man enkelt f.eks. låser til ansiktet sitt.

Vlogg om et tema du liker!

Objektivet

Siden man ofte filmer seg selv med armen strukket ut fra kroppen er det viktig å ha et objektiv som er bredt nok til at man blir med i bildet, altså et vidvinkelobjektiv. De fleste kompaktkameraer har gode vidvinkelfunksjoner, men som på kamerabiten vil mange ha muligheten til å kunne bytte objektiv etter hva som passer.

Typiske egenskaper man ser etter i et objektiv for vlogging er som nevnt vidvinkel men også om objektivet har innebygget bildestabilisering så klipp i bevegelse blir mer behagelig å se på og en autofokus som ikke lager støy som blir forstyrrende i lyden.

Test

En typisk set-up for vlogging på farta!

Lyd

God lyd gir en enorm boost i den helhetlige kvaliteten på en video. Nøkkelordet her er retningsstyrt, altså at mikrofonen i hovedsak tar opp lyd i en bestemt retning. Mikrofonen i mobilkameraet f.eks. tar opp lyd overalt og da kan det bli vanskelig å skille stemmer fra bakgrunnslyd f.eks. (retningsstyrte mikrofoner kalles gjerne «shotgun microphone» på engelsk om man vil gjøre litt mer research).

Syns man en mikrofon er i veien kan man bruke et sett med trådløse mikrofoner man kan feste på klær, ofte kalt mygger, etc. Skal man gå all-in med vlogg-riggen kobler man mikrofonene i en ekstern opptaker som f.eks. Zoom H5.

JOBY Gorillapod Rig

Stabilisering og stativ

Stabilisering med stativ, enten det er en håndholdt løsning eller mer tradisjonell som står på bakken, gjør videoene mer behagelig å se på samtidig som det er en praktisk måte å feste lys, mikrofoner osv. i en løsning man kan håndtere enkelt.

Veldig mange vloggere velger en løsning med enten et JOBY Gorillapod-stativ eller et av Manfrotto sine bordstativ for en enkel og grei løsning. Andre bruker håndholdte stativ som er stabilisert med en gimbal. Her finnes det løsninger for både mobil og vanlige kameraer i de fleste vektklasser.

JOBY Mobile Rig

Lys

Uten lys blir det vanskelig å vlogge. Ofte klarer man seg med det tilgjengelige lyset, er jo ikke så vanlig å vlogge i mørket, men litt ekstra lys kan være veldig kjekt å ha tilgjengelig. Vlogger man på farten er det selvsagt en fordel at lyset er lite lett og kan settes på kameraet eller på et håndholdt stativ men har man en løsning hjemme kan man bruke større lyspanel eller f.eks. et ringlys.

Fordelen med å bruke ekstra lys er at man ofte da slipper å sette opp ISO på kameraet, noe som kan gi mye støy i videoen.

Enkelte LED-lys har muligheten til å endre fargen på lyset (ikke fargetemperatur). Dette kan man bruke som visuelle elementer i bakgrunnen f.eks. 

Gjør redigering enkelt med et dedikert tastatur, her ved Loupedeck CT som fungerer med de fleste store som Adobe Premiere og Final Cut.