UTSTYRTIPS
STREAMING
Når det kommer til streaming klarer man seg ofte med et fast oppsett når det kommer til kamerabiten; ett kamera og ett objektiv. Oppsettet til en streamer er ofte fast og utstyret flyttes sjeldent. Annet enn kameraoppsettet er det to ting som er spesielt viktig; Lyd og lys. En god mikrofon og et eget lys hever kvaliteten på streamen med ganske mange hakk og kan nesten sies å være viktigere enn selve kameraet. Bruker man en løsning med greenscreen må man ofte ha et lys for at bakgrunnen skal forsvinne rent og pent.
Kameraet
Mange bruker webcam som kamera, men de profesjonelle bruker ofte et dedikert kamera i som f.eks. Sony a7 III eller a6400. Dette gir den pene ufokuserte bakgrunnen man ofte ser hos de store streamerne. En viktig ting å merke seg når det kommer til å velge kamera er at det må kunne gi et rent signal ut av kameraet, en HDMI-output. Uten dette får man ikke sendt bildet ut av kameraet og til PCen. HDMI-output bør også være "clean" som betyr at man ikke får med informasjon fra skjermen som batteristatus e.l. Merk også at noen speilreflekskameraer vil slå seg av etter 30 minutter kontinuerlig filming, dog kan dette ofte unngås ved å skru av funksjonen i kameraet eller koble kameraet direkte i veggen med et strømadapter.
Annet enn det mer cinematiske uttrykket mange vil ha når de velger et slikt kamera er disse også bedre enn f.eks. et vanlig videokamera i dårlig lys. Et kamera som kan bruke ansiktsgjennkjenning for fokusering er også en fordel, så kan man bevege seg i bildet uten å tenke på at man er ute/inne av fokus om vil vise frem noe til seerne f.eks.
Har man en løsning for flere kameraer samtidig så man kan vise andre ting i tillegg til facecam (mange viser hendene sine når de spiller f.eks.) kan man styre disse enkelt og greit med en f.eks. Blackmagic ATEM Mini, som også har andre funksjoner som kan heve kvaliteten på streamen.
Objektivet
En streamers arbeidsplass er som regel begrenset til et skrivebord og får å få med deg selv i bildet tyr man ofte til et vidvinkel-objektiv i en stream-setup. Objektivet har også gjerne en stor blender så man utnytter lyset godt samtidig som bakgrunnen (om man ikke har greenscreen) blir pen og ufokusert. Objektivet bør ha blender f/2.8 eller større og en stille og rask fokusmotor.
Lyd
Lyden er selvsagt viktig når man streamer, og god lyd hever kvaliteten og gjør det rett og slett bedre å se på. God lyd får man enkelt med en ekstern mikrofon (ikke den som er innebygget i kameraet). Mange velger en løsning med USB-tilkobling så man kan koble mikrononen rett i PCen og mikrofonen står veldig ofte montert på en justerbar arm så det ikke tar opp plass på skrivebordet.
Skal man ha den virkelig gode lyden har man en mikrofon med XLR-kobling så man kan gå via en lydmikser, som RØDEcaster Pro, for å kunne styre forskjellige lydnivåer, spille av jingler/lydeffekter osv.
Lys
Lyset er en viktig del av enhver stream-setup og kan til og med redde et godt bilde om kameraet ikke er av optimal kaliber. LED-lys desidert mest brukt pga. lav kostnad ift. verdi. Mange sverger til et ringlys, som eliminerer skygger og gir et pent gjenskinn i øynene (kalt «catch light»). Mange ringlys har er store nok til at man kan ha et kamera i midten og gjør det da ekstra god egnet til f.eks. sminkevideoer.
Når man ikke bruker ringlys går man gjerne for et mer vanlig panel og da gjerne et fra hver side av kamaeraet for å unngå tunge skygger. Bruker man en greenscreen kan det også være en fordel å lyse opp bakgrunnen så jevnt så mulig så utklippet blir rent og pent.
De fleste LED-lys kan dimmes i lysstyrke og har også justerbar fargetemperatur så man kan kompensere om lyset i rommet ellers eller kaldt og blått f.eks.
Stativ
Stativ er også en essensiell del av en setup og man bruker det til å holde kameraet, lys og eventuelt også en mikrofon.
Stativ til lys har ofte et generelt feste så de fleste lys går på de fleste dedikerte lysstativ. Kameraet setter man gjerne på et vanlig fotostativ med et kulehode så man kan vinkle kameraet enkelt og greit uten å flytte stativet.
Til mikrofonen bruker man gjerne en arm som er festet til siden av skrivebordet så man frigjør plass. Har man ikke det står gjerne mikrofonen på et lite bordstativ (dette følger ofte med på mikrofoner som er beregnet på denne bruken).