Ta bilder av sopp på neste skogtur

Sopp er topp - som fotomotiv!

Artikkel - Inspirasjon

Sopp er fantastiske organismer. Mange av dem kan spises, de sørger for opprydding i naturen, fungerer som jordas internett og jaggu meg er de fine fotomotiv også. For ordens skyld er det strengt tatt det såkalte fruktlegemet som stikker opp vi ser og tar bilder av, men her det er stor variasjon i både størrelse og form. Så det er absolutt ingen grunn til å la kameraet ligge på neste sopptur med andre ord.

Kameraet kan være hva som helst, men muligheten for å kunne komme tett på soppen er absolutt en fordel naturlig nok. Så stikkord her er et dedikert makroobjektiv eller et vidvinkelobjektiv. Begge har korte nærgrenser så kommer tett på uten å miste fokus.

Dybde med stor blender

Isoler soppen mot en nydelig ufokusert bakgrunn. En fluesopp mot en grønn ufokusert bakgrunn blir utrolig fint f.eks. For å få maksimal effekt anbefaler vi et objektiv med blender f/2.8 eller større. Bruker du mobilen, sett den i portrettmodus. Her trenger man ikke nødvendigvis et makroobjektiv iom. at man gjerne har litt avstand for å få med hele soppen (avhenger selvsagt av størrelsen på soppen). En rimelig 50mm f/1.8 er helt ypperlig og du får en superfin dybde i bildet med en såpass stor blender.

Perspektiv og vinkler

Selv om man ofte vil så tett på som mulig er det fint å vise litt av miljøet rundt soppen. Her kommer et vidvinkelobjektiv ofte til sin rett. Da kommer du relativt tett på samtidig som du får med mye mer enn bare soppen. Legg deg gjerne på magen så du kommer så lavt ned som mulig, det ser unektelig best ut på slike bilder.

Om du vil leke deg med perspektiver er det også veldig fint om du klarer å komme deg under soppen og tar bilder av den fra et froskeperspektiv. Heldigvis vokser sopp også ofte på trær, så man har også en mulighet der.

"Magic mushrooms"

Sopp har en unik evne til å se eventyraktige på bilder. Og om man legger til litt redigering kan resultatet rett og slett bli magisk. Et enkelt triks om man har tilgang til et redigeringsprogram med lag-funksjoner er å legge et bilde av lys på mørk bakgrunn over soppbildet. Så endrer du gjennomsiktigheten på det øverste laget med lysene sånn at bakgrunnen forsvinner, men ikke lyset. I Photoshop på norsk heter valget som fjerner bakgrunnen «raster». Det er viktig å velge et bilde med lys som har en så mørk bakgrunn som mulig for å få maksimal effekt. Om du fortsatt ser litt et slør av bakgrunnen kan du justere kontrasten så det mørke blir mørkere.

Gå supernærme

Om du har et makroobjektiv kan du virkelig gå tett på og fange opp ting som rett og slett ikke er mulig med «vanlig» optikk. Spesielt undersiden av «hatten» kan bli et fin-fint abstrakt bilde. Et nærbilde av mønsteret og teksturen på oversiden av hatten til en fluesopp er også et knakende fint motiv. Prøv deg frem fra alle mulige sider av soppen, så finner du garantert noe som ser fint ut når du er ekstra nærme. Dette er jo ting man vanligvis aldri ser på denne måten, så det er nesten alltid interessant bare å se på i seg selv.

Lag en "vitenskapsplakat"

Du husker sikkert plakatene fra naturfag på skolen der ulike f.eks. ulike arter er samlet på en plakat på en nøytral bakgrunn som i eksempelet under. Dette kan du gjøre selv med dine egne bilder og blir et aldri så lite fotoprosjekt! Ta med deg en nøytral, ensfarget bakgrunn (gjerne hvit, beige eller svart) og ta bilder av soppen ovenfra mens de ligger på siden. Når bakgrunnen er den samme er det enklere å sette sammen bildene til et stort bilde i etterkant. Å prøve og ta ett bilde av all soppen samtidig er ikke bare litt vanskeligere, det krever jo også en relativt stor bakgrunn det kan være litt styrete og drasse med seg. Tar du bilder av 1-og-1 holder det med et A4 eller A3-ark.

Om du ikke vil plukke soppen du tar bilder av kan du sette bakgrunnen rett bak soppen og så klippe den ut i etterkant. Og bruk blits når du gjør dette, da er det mye lettere å få hele soppen skarp og fin på bildet iom. at du kan bruke mindre blendertall i objektivet.